GÜNDEM

Uzmanlardan domuz eti skandalı sonrası vatandaşlara uyarı

Köfteci Yusuf'un Bursa'daki iki şubesinde köfte ve dönerde 'domuz eti' tespit edildiği iddiaları sonrası uzmanlar, domuz etinin sağlık üzerindeki zararlı etkileri konusunda halka uyarılarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı kusurlu ürünler listesi ve Köfteci Yusuf'un bazı şubelerinde tespit edilen domuz eti, Türkiye genelinde büyük bir yankı uyandırdı. Uzmanlar, bu durumun sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda vatandaşları uyarırken, domuz etinin neden olabileceği hastalıkları da sıraladı.

Karaciğer Sirozu ile İlişki

Ottawa Üniversitesi'nin araştırmaları, domuz eti tüketiminin karaciğer sirozu riskini artırabileceğini ortaya koydu. On altı farklı ülkede yapılan çalışma, domuz eti tüketiminin bu hastalığa yol açabileceğini gösteren veriler sundu.

Ölümcül Trişin Hastalığı

Domuz etinden insanlara bulaşabilen bir diğer ciddi risk ise trichinella (trişin) hastalığıdır. Bu hastalık, enfekte domuz etinin tüketilmesi veya bu tür domuz gübresinin kullanılması yoluyla geçebilir. Trişin, domuzlarda hastalığa yol açmazken, insanlarda ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Kalp Krizi Riski

Domuz eti, yüksek yağ içeriğiyle dikkat çekiyor. Aşırı yağ alımı, atardamarların sertleşmesine, yüksek tansiyona ve kalp krizi riskinin artmasına neden olabilir. Ayrıca, domuz yağındaki "sutoksin" zararlı maddeler, lenf bezlerinin aşırı çalışmasına yol açarak, özellikle çocuklarda iltihaplanma ve şişlik sorunlarına neden olabilir.

Kireçlenme ve İltihaplanmalar

Domuz etinde bulunan sümüksü bağ dokusu, vücutta kükürt birikimini artırabilir. Bu da eklemlerde iltihaplanma, kireçlenme ve bel fıtığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, domuz etindeki büyüme hormonu, anormal büyüme ve yağlanma gibi sorunlar yaratabilir, bu da kanser riskini artırabilir.

Deri Hastalıkları

Domuz eti, deride kaşıntı ve iltihaplanmalara yol açan maddeler de içermektedir. Bu durum, egzama, dermatit ve nörodermatit gibi deri hastalıklarına zemin hazırlayabilir.