Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte uzmanlar, özellikle anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin beslenmesinde doğal gıdaların önemine dikkat çekiyor. Fast food ve hazır gıdaların başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok zarara yol açtığını belirten Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, çocukların ev yapımı ve doğal ürünlerle beslenmesi gerektiğini vurguladı.

DOĞAL BESLENME ÖNERİLERİ

Ayşen Çebiç, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için ev yapımı yoğurt, meyve suyu ve sıvı propolis gibi doğal gıdaların tüketilmesini önerdi. Çebiç, “Çocuklarımızı okula göndermeden önce mutlaka sabah kahvaltısı yaptırmalıyız. Özellikle anasınıfı ve birinci sınıf çocuklarımızda hastalık üretimi çok fazla oluyor. Bu yüzden savunma mekanizmalarını güçlendirmek için doğal beslenmeye dikkat etmeliyiz. Mevsim geçişlerinde artan gribal enfeksiyonlar ve boğaz ağrıları gibi şikayetler için de akşam yemeğinden sonra bitki çayları tüketilebilir” dedi. Çebiç, ıhlamur, limon ve nar çiçeği gibi C vitamini içeren bitki çaylarının çocuklar ve aileler için faydalı olduğunu belirtti.

MADEN SUYU VE KARADUT ÖZÜ İLE BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİLMESİ

Çebiç, hazır meyve suları yerine, karadut özünün meyve suyu şeklinde tüketilmesini ve çocukların beslenme listesine eklenmesini tavsiye etti: “Okul çağındaki çocuklarımızın savunma sistemini yükseltmek ve kemik gelişimi için maden suyunun içerisine karadut özünün katılarak içilmesini öneriyorum. Karadut özünü sade maden suyuyla karıştırarak çocuklarımıza sunabiliriz. Bu, bağışıklık yükseltici etkisi sayesinde çocuklarımızı hastalıklardan korur ve savunma sistemini güçlendirir.”

DOĞAL ÜRÜNLERİN FAYDALARI

Çebiç, ev yapımı yoğurdun içerisine iğde çekirdeği unu, keçiboynuzu tozu gibi doğal ürünler ekleyerek çocukların kahvaltısını zenginleştirmenin önemini vurguladı. “İğde çekirdeği kemikleri güçlendirir, deriyi ve kasları destekler. Bu doğal ürünler, çocukların boy uzamasına ve kilo alımına katkı sağlar, metabolizmasını güçlendirir” dedi.

SAĞLIKLI ALTERNATİFLER

Erken teşhis edilen prostat kanseri neredeyse yüzde 100 tedavi edilebiliyor Erken teşhis edilen prostat kanseri neredeyse yüzde 100 tedavi edilebiliyor

Sağlıksız paketli ürünler yerine çocuklara daha doğal ve bitkisel içerikli besinler sunulması gerektiğini belirten Çebiç, “Patates kızartması, fast food, sosis ve salam gibi sağlıksız besinler yerine, evde hazırlanmış reçeller, karadut özleri ve yulaf gibi sağlıklı alternatifler tükettirilebilir. Yulaf, çocukların gelişimi açısından büyük fayda sağlar” ifadelerini kullandı.

Editör: İrem Nur Kaya