Venezuela'da 28 Temmuz'da gerçekleştirilen seçim sonuçlarına yönelik başlatılan cezai soruşturma kapsamında, muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Mahkeme, Gonzalez'i komplo kurmak, belgede sahtecilik ve yetki gasbı suçlamalarıyla yargılarken, tutuklama kararının, Gonzalez'in savcıların sorularını yanıtlamak üzere üç kez mahkemeye gitmemesi nedeniyle alındığı bildirildi.

Seçimi kazandığını iddia eden Gonzalez, resmi sonuçlara göre oyların %44,2'sini alırken, Devlet Başkanı Nicolás Maduro %51,2 oyla üçüncü dönem için zaferini ilan etmişti. Seçimin ardından ülke genelinde başlayan protestolarda 27 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 400 kişi gözaltına alındı.

Devlet Başkanı Maduro'nun ve Parlamento Başkanı Jorge Luis Rodriguez'in çağrısı üzerine, Gonzalez'in yanı sıra muhalefet lideri Maria Corina Machado hakkında da tutuklama emri çıkarılmıştı. Rodriguez, Gonzalez ve Machado'yu "faşist bir komplonun arkasında olmak" ve "Venezuela'da iç savaş çıkarmak istemek" ile suçlamıştı.

Rusya ve Ukrayna arasında esir asker takası! Rusya ve Ukrayna arasında esir asker takası!

Bu gelişmeler üzerine Kosta Rika, Gonzalez ve Machado'ya siyasi sığınma teklifinde bulundu. Kosta Rika Dışişleri Bakanı Arnoldo Andre Tinoco, Venezuela'da siyasi zulüm gören herkese sığınma hakkı vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Editör: Sinan Saygı