Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), bülteninde Türkiye'ye ağustosta 497 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişinin gerçekleştiğini duyurdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi İstatistikleri’nin açıklanmasının ardından yayımlanan bültene göre, yılın ilk sekiz ayında Türkiye'ye toplam UDY miktarı 6,41 milyar dolar olarak belirlendi. Bu dönem, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 2'lik bir düşüş yaşadı. 2002'den bu yana Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım toplamı ise yaklaşık 270 milyar dolara ulaştı.

Kabinede kimler değişecek? Kulislerde ismi ön plana çıkan tek bakan var Kabinede kimler değişecek? Kulislerde ismi ön plana çıkan tek bakan var

Ağustosta gelen yatırımların 283 milyon doları yatırım sermayesi olarak kaydedilirken, 201 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı ve 35 milyon doları borçlanma araçları üzerinden gerçekleşti. Bu ayda yatırım tasfiyelerinin etkisi ise 22 milyon dolar olarak gözlemlendi. Ağustosta gerçekleşen yatırım sermayesinin 46 milyon dolarlık kısmı, toptan ve perakende ticaret sektörüne aitti ve bu da toplam girişlerin yüzde 16’sını oluşturdu. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı da yüksek performans göstererek aynı dönemdeki yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 16’sını kapsadı.

Editör: Emine Koç