GÜNDEM

Yarısı Bizden Kampanyası sürüyor: Son başvuru tarihi ne zaman!

İstanbul'u depreme hazırlamak için başlatılan "Yarısı Bizden Kampanyası" devam ediyor. Kampanya kapsamında riskli konutların dönüşümü hızlandırılıyor ve yeni başvuru dönemi başlatıldı.

Bilim insanlarının İstanbul'da beklediği olası büyük deprem, kentin riskli yapı stoğunu yeniden gündeme getirdi. Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul'da, 1,5 milyon riskli yapı bulunuyor ve deprem durumunda 600 bin konutun yıkılma riski taşıdığı belirtiliyor. Bu durum, 2,5 milyon insanı doğrudan etkileyebilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle başlatılan "Yarısı Bizden Kampanyası" ise bu riskli konutların dönüştürülmesini amaçlıyor ve İstanbul'da kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmayı hedefliyor.

Kampanyada Yeni Dönem Başladı

Geçen yıl 26 Nisan - 2 Haziran tarihleri arasında ilk başvuru döneminde e-Devlet üzerinden 106 bin 225 bina ve 1 milyon 225 bin 63 bağımsız bölüm için talep toplandı. 8 Ağustos'ta başlayan yeni dönemde ise süre kısıtlaması olmaksızın talepler toplanmaya devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul’da dönüşümü başaracağız. Bunu devlet-millet el ele, omuz omuza yapacağız" ifadelerini kullandı.

Kampanya Kapsamında Sağlanan Destekler

Kampanya kapsamında hak sahiplerine toplam 1,5 milyon TL destek sağlanıyor. Bu desteğin 700 bin TL'si hibe, 700 bin TL'si kredi olarak verilirken, 100 bin TL'si de tahliye desteği olarak sunuluyor. Kredi geri ödemeleri, yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlıyor ve 10 yıl vadeli kredinin ilk yılı faizsiz olarak uygulanıyor.

Başvurular İçin Süre Sınırlaması Kalktı

Yeni dönemde başvuru tarihi sınırlaması olmadan talepler alınacak. Ayrıca, otopark ve sığınak proje metrekaresi dışarıda tutulacak ve yüklenici firmaya desteğin yüzde 30'u iş başladığında peşin ödenecek.