Yatırımcının hata yapma özgürlüğü olmamalı

TURIZMDE herkes yaşayarak öğreniyor. Kimse, başka birinin hatasından ders çıkarmıyor.

Otel yatırımlarından örnek verecek olursam.

Anadolu’da bir yatırımcı yanlış konseptte otel yaptığında sadece kendisi kaybetmiyor. Sürdürülebilir istihdam gerçekleşmeyince bölge insanı kaybediyor.

Müşteri memnuniyeti sağlanamayınca otel boş kalıyor, kasabından manavına kadar tüm tedarikçiler kaybediyor. Mimari hatadan dolayı daha fazla enerji ve su sarf edilince, çevre kaybediyor.

Kayıp zincirini uzatmak ve detaylandırabilmek mümkün.

Özetle yapılan hatadan herkes payına düşeni alıyor. Ama nihayetinde asıl kaybeden ülke, millet ve çevre oluyor.

Hataların kıymeti

Yanlış otel yapmak, sermayeyi toprağa gömüp, üzerini de beton ve demirle kapatmaya eşdeğerdir.

Bugüne kadar binlerce otel yaptık. Çok hata yapıp, çok da ders çıkardık. Edinilen tecrübeleri, harcanan para, zaman ve iş gücü kaybıyla değerlediğimizde, her birinin paha biçilemez olduğunu daha iyi anlarız.

Tekrar ediyor!

Fakat bunca tecrübe ortada dururken, yurdun bazı köşelerinde hala aynı hataların tekrar ediliyor olması akıl alır gibi değil. Üstelik devam edecek gibi duruyor…Çünkü elde edilmiş bilgi ve tecrübeyi sektöre yeni girecek yatırımcıya aktaracak bir mekanizma yok.

İzleme merkezi kurulmalı Devletin, ülke kaynaklarının heba olmaması için, otel yatırımlarını yönlendirecek bir koordinasyon merkezi kurması gerekiyor. Türkiye Otelciler Birliği’nin de sıklıkla dile getirdiği bu fikrin hayata geçmesi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik süreçte daha fazla önem taşıyor. Yapılan hataları serbest piyasa kurallarının arkasına gizleyerek görmezden gelebilmek mümkün değil.

Artık kimsenin milli kaynakları çarçur etme lüksü ve özgürlüğü yok!

Turizm ülkesiyiz ve hepimiz sektörün stratejik öneminin farkındayız. Bir yandan sektörü büyütürken, diğer yandan daha tasarruflu olmalıyız. Bu ülkenin toprağa gömecek parası olmadığı gibi, üzerine beton dökecek toprağı da yok!

Bunu kamu arazilerinin üzerinde, yayıla yayıla yatırım yapanların da anlaması lazım.

Paloma Hotels’ten 81 milyon TL’lik yatırım

PALOMA Hotels, Kuşadası’nda dev otel yatırımı için düğmeye bastı. Grup, Kuşadası Boyalık Mevkii’nde satın aldığı 304 bin 642 metrekarelik arazi üstündeki 51 odalı oteli, 498 odaya ve bin 728 yatak kapasitesine yükseltecek. Yatırımın 81 milyon TL’ye mal olacağı öngörülüyor