Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun olarak yeni müfredat değişikliklerini duyurdu. Bu değişikliklerle birlikte özellikle tarih derslerinde kullanılan bazı terim ve kavramlar aslına uygun hale getiriliyor. MEB’in 2024-2025 eğitim öğretim yılı için duyurduğu "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında "Orta Asya" yerine "Türkistan", "Tehcir Kanunu" yerine "Sevk ve İskan Kanunu" gibi terimlere yer verilecek.

"Türk Dünyası İçin Birlik ve Beraberlik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin tüm Türk dünyasıyla daha güçlü bağlar kurma ve bu birlikteliği daha dirençli hale getirme hedefini vurgulamıştı. Erdoğan, "Birliğimiz gücümüzdür" diyerek, Türk Devletleri Teşkilatı’nın barış, refah ve güvenlik yönünde adımlar atmaya devam edeceğini ve "Türk dünyası bayrağını taşıyan gönüllere yol göstermeliyiz" ifadesiyle Türkiye Yüzyılı vizyonunun bu bölgeye teşmil edileceğini belirtmişti.

MEB’in Yeni "Maarif Modeli"

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2024-2025 eğitim yılında uygulanacak yeni modelde, özellikle tarih eğitimi üzerinde yapılan köklü değişiklikler dikkat çekiyor. "Orta Asya" yerine "Türkistan" terimi ve "Tehcir Kanunu" yerine "Sevk ve İskan Kanunu" gibi yeni terminolojiler, tarihsel gerçeklerle daha uyumlu hale getirilecek.

MEB, bu düzenlemelerle "anakronik ve bilimsel hata" barındıran eski terimlerden vazgeçilerek, Türk dünyasına yönelik daha milli bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor. Türk dünyasının tarihini doğru anlatmak ve bu bilinci gelecek nesillere aktarmak yeni müfredatın temel hedeflerinden biri olacak.

Tarihçilerden Destek

MEB’in bu kararına tarihçilerden de destek geldi. Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve Doç. Dr. Ramin Sadık, bu değişikliklerin Türk kimliğinin ve milli bilincin güçlendirilmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Yusuf Tekin, kendisi için 'istediği kadar anırsın' diyen öğretmene verdiği cevapla alkış topladı Yusuf Tekin, kendisi için 'istediği kadar anırsın' diyen öğretmene verdiği cevapla alkış topladı

Doç. Dr. Ramin Sadık, "Türkistan kavramına sahip çıkmamız gerekiyor" diyerek, Türkistan’ın Türklerin yoğun yaşadığı bir bölge olduğunu ve MEB’in bu bölgeye verdiği önemin yerinde olduğunu vurguladı. Sadık, ayrıca bu kavramın yaygınlaştırılmasının hem Türkiye’deki genç nesillerin bilincine kazandırılacağını hem de uluslararası arenada doğru kullanılmasının önünü açacağını belirtti.

Gelecek Nesiller İçin Vizyon

Bu köklü müfredat değişikliği, Türkiye’nin sadece kendi tarihine sahip çıkmakla kalmayıp, Türk dünyasıyla olan bağlarını da güçlendirmeyi hedefliyor. Eğitim alanındaki bu adım, geçmişle geleceği buluşturan bir vizyonu içeriyor ve Türk dünyasının ortak tarihine atıfta bulunarak, daha milli bir bilincin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Editör: İrem Nur Kaya