2024 yılı sona yaklaşırken, dünya genelinde artan salgınlar endişe yaratmaya devam ediyor. ABD'de yeni bir listeria virüsü salgını, özellikle tavuk eti tüketenleri etkiliyor. Son bilgilere göre, bir markanın tavuk etini tüketen 9 kişi listeria virüsüne yakalanarak hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılanların sayısı ise 57'yi aşmış durumda. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), bu salgının 2011 yılından bu yana görülen en büyük listeria salgını olduğunu belirtti.

Ölüm Vakaları 8 Eyalete Yayıldı

Ölüm vakaları Florida, Tennessee, New Mexico, New York, Güney Carolina, Illinois, New Jersey ve Virginia eyaletlerinde kaydedildi. CDC, halkı geri çağrılan ürünlerden uzak durmaları konusunda uyararak, ürün etiketlerinde "EST. 12612" veya "P-12612" numaralarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

70'ten Fazla Ürün Piyasadan Toplatıldı

ABD Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi (FSIS), Boar's Head ve Old Country markaları altında üretilen 70'ten fazla ürünü geri çağırdı. Geri çağrılan ürünler arasında jambon, sucuk, pastırma ve sosis gibi et ürünleri bulunuyor. Toplamda 3 milyon kilogramdan fazla etin piyasadan toplatıldığı, bu ürünlerin ABD genelinde dağıtıldığı ve bazıları Cayman Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Meksika ve Panama’ya da ihraç edildiği açıklandı.

Coca Cola adını değiştirdi! Coca Cola adını değiştirdi!

Listeria: Gıda Kaynaklı Ölümlerde Üçüncü Sırada

Listeria, 'Listeria monocytogenes' bakterisinin bulunduğu gıdaların tüketilmesiyle bulaşan ciddi bir enfeksiyon olarak biliniyor. ABD'de her yıl yaklaşık 1.600 enfeksiyon ve 260 ölümle gıda kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan ölümler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Özellikle hamileler, yeni doğanlar, 65 yaş üstü kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için büyük risk oluşturan bu hastalığın belirtileri arasında ateş, kas ağrıları, denge kaybı ve bağırsak sorunları bulunuyor. Bazı vakalarda semptomların ortaya çıkması 10 haftayı bulabiliyor.

Editör: İrem Nur Kaya