İstanbul'da bebeklerin haksız kazanç sağlamak amacıyla özel hastanelere sevk edilerek ölümlerine neden olduğu belirlenen "Yenidoğan çetesi"ne ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlandı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel komisyon, şehrin tüm hastanelerini mercek altına aldı ve çetenin faaliyetlerini ortaya çıkaran 30 klasör ve iki kolilik bir denetim raporu hazırladı.

Süreç, 2023 yılının Mayıs ayında CİMER'e yapılan bir ihbarla başladı. O dönemde İstanbul İl Sağlık Müdürü olan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, ihbarı emniyete ileterek il genelinde bulunan tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yönelik çapraz denetimler başlattı. Denetimlerde, 197 suçun işlendiği, bebeklerin sağlık durumlarının dosyalarda yanlış gösterildiği ve bazı hastanelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.

Şanlıurfa'da çıkan ev yangını korkuttu Şanlıurfa'da çıkan ev yangını korkuttu

Eylül 2023'te ilk şüphelere ulaşılmasının ardından, Memişoğlu'nun talimatıyla çetenin kullandığı hastanelere yenidoğan sevkleri durduruldu. Yargı süreci kapsamında 22'si tutuklu olmak üzere 47 şüpheli hakkında işlem yapılırken, bazı hastanelerin ruhsat iptali gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı'nın denetimleri sürdürdüğü ve Teftiş Kurulu'nun yakında karar vereceği öğrenildi.

Editör: Nehir Durdağı