EKONOMİ

Yerli ve milli ayçiçeği tohumu başarısı! Tüm Türkiye'yi besleyecek

Trakya'da geliştirilen yerli hibrit ayçiçeği tohumu, kuraklığa karşı gösterdiği üstün dirençle dikkat çekti. Yerli tohumun Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Trakya Bölgesi'nde geliştirilen yerli hibrit ayçiçeği tohumu, kuraklığa karşı üstün direnciyle uluslararası tohum firmalarına meydan okuyor. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenen tarla günü etkinliğiyle bu başarının mutluluğu paylaşıldı ve yerli tohumun Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının önü açıldı. Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle geliştirilen ve başta Tekirdağ, Edirne, Kırklareli olmak üzere birçok ilde deneme ekimleri yapılan yerli hibrit ayçiçeği, kuraklık şartlarına karşı gösterdiği üstün performansla dikkat çekiyor.

Yerli Tohumun Başarısı

Tarla günü programı sonrasında yerli ayçiçeği tarlasındaki hasat işlemleri başladı. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yerli tohum geliştirme sürecinin başarıyla sonuçlandığını belirterek, 2024-2025 sezonunda ekim alanını 2-3 katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Şahin, uluslararası şirketlerin tohum sağlamadığı durumlarda yerli tohumların Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini vurguladı.

Yerli ve Milli Tohumun Önemi

Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, yerli ve milli ayçiçeği tohumuna verdikleri desteğin önemine değinerek, bu projenin Türkiye’nin tarımsal bağımsızlığını güçlendirdiğini belirtti. Öcal, 2021 yılından bu yana yürütülen projede, Bakanlığın bütçe desteğiyle yerli ayçiçeği tohumunun Trakya’da geniş alanlarda ekildiğini ifade etti.

Çiftçilerin Görüşleri

Hasat şenliğine katılan çiftçilerden Hasan Terzioğlu, yerli ve milli ayçiçeği tohumunun diğer tarlalara göre daha iyi performans gösterdiğini belirterek, milli tohumun kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Programa Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ve çok sayıda çiftçi katıldı.