EKONOMİ

Yeşil pasaportta talep patlaması! Herkes almak için sıraya girdi

Temmuz ayında, yeşil pasaport talebi ilk kez bordo pasaportu geçti. Vizesiz seyahat imkanı sunan yeşil pasaporta olan ilgi, son dönemde rekor seviyelere ulaştı.

Son dönemde vatandaşlar, iş dünyası ve spor kulüpleri için vize süreçlerinin giderek zorlaşması, yeşil pasaporta olan talebi büyük ölçüde artırdı. Temmuz ayında, 100’den fazla ülkeye 90 güne kadar vizesiz seyahat imkanı sunan yeşil pasaport, ilk kez bordo pasaport sayısını geride bıraktı.

Temmuz Ayında Rekor Talep

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, Temmuz 2024’te üretilen 453 bin 600 pasaporttan 353 bin 600’ü yeşil, 100 bini ise bordo pasaport oldu. Yeşil pasaporta olan talep, bordo pasaportu üçe katladı ve bu durum, kayıtların tutulduğu 2010 yılından bu yana ilk kez gerçekleşti.

Yeşil Pasaport Üretiminde Tarihi Zirve

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, yeşil pasaport basımı 2023’te 1 milyon 816 bin 700’e ulaşarak rekor kırmıştı. 2024 yılı da bu trendi sürdürüyor. Yılın ocak-temmuz döneminde 1 milyon 7 bin 200 adet yeşil pasaport verildi. Bu yıl üretilen toplam 4 milyon 44 bin 60 pasaportun dörtte biri yeşil pasaport oldu.

Yeşil Pasaport Kimlere Veriliyor?

Yeşil pasaport, belirli memur gruplarına ve ailelerine, devlet sporcularına ve belirli bir ihracat limitini aşan iş insanlarına veriliyor. Bu pasaport, sahiplerine birçok ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlıyor.