Yıldız Sarayı’na 1 ayda rekor ziyaretçi

Yıldız Sarayı, tarihinde ilk kez kapılarını halka açtığı 19 Temmuz’dan bu yana 197 bin ziyaretçiyi ağırladı. Saray, en çok ziyaret edilen yerler arasında yerini aldı.

Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı Yıldız Sarayı'na ziyaretçi rekoru... Bilindiği gibi tarihinde ilk kez kapılarını halka açtığı 19 Temmuz 2024 tarihinden bu yana ağırladığı ziyaretçi sayısıyla Yıldız Sarayı, rekora imza attı. Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açıldı, Sarayı 26 günde 197 bin kişi gezdi. Pazartesi dışında haftanın her günü gezilebilen Saray yaklaşık 1 ay gibi kısa bir sürede ’şehrin en çok ziyaret edilenleri’ arasındaki yerini aldı. Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcağına rağmen zaman zaman önünde kuyrukların oluştuğu Yıldız Sarayı’nı ziyaret edenlerin sayısı geçtiğimiz hafta sonu zirveye ulaştı. Pazar gününü Yıldız Sarayı’nda tarih ve doğa ile iç içe geçirmek isteyenlerin sayısı 9 bin 584 olarak kayıtlara geçti.

Günde 7 bin 500 kişi ziyaret etti 

Yıldız Sarayı, müze olarak hizmete açıldığı günden bu yana etkileyici mimarisi ve geçmişiyle günlük ortalama 7 bin 500 kişiye unutulmaz anlar yaşattı. Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmalarının ardından müze - saray olarak kapılarını açan Yıldız Sarayı’nda, Büyük ve Küçük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Limonluk Kasr-ı Hümayunu, Sultan 2. Abdülhamid Han’ın şahsi kütüphanesi ve Has Bahçe tarihinde ilk kez görüldü. Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Büyük Mabeyn Köşkü, görkemiyle görenleri kendisine hayran bıraktı. Çit Kasrı’nda oluşturulan Sultan 2. Abdülhamid Han Müzesi de tarih ve ssanatanat meraklıları tarafından büyük ilgi gördü. Tarihin akışını değiştiren olaylara tanıklık eden Küçük Mabeyn Köşkü’nü gezenler, geçmişe ışık tutan ayrıntıların izlerini sürme imkanı buldu. Tarihte ‘Hamid Bahçesi’ olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki göleti ve peyzaj tasarımıyla büyüleyen bahçe de ziyaretçileri geçmişte yolculuğa çıkardı. Sultan II. Abdülhamid Han’ın şahsi kütüphanesine tahsis edilen ’Silahhane’ bölümü de büyük beğeni topladı. Tarihinde ilk kez gezilebilen kütüphanede ziyaretçiler, paha biçilemeyen binlerce nadir eser arasında bambaşka bir atmosferi teneffüs etme fırsatı yakaladı. Kapılarını dünyaya kapattıktan yaklaşık 1 asır sonra ziyarete açılan Yıldız Sarayı’nda tarihe tanıklık eden yerli ve yabancı turistler özellikle Has Bahçe’de fotoğraf çektirerek hatıralarını kayıt altına aldı.

1 Eylül'e kadar ücretsiz

Osmanlı Devleti’nin son yönetim merkezi Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesiyle 1 Eylül’e kadar ücretsiz gezilebilecek. Saray, pazartesi dışında her gün 9.00 - 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.