EKONOMİ

Yumurtaya zam geldi

Yumurta fiyatları 35 kuruş arttı. Üreticiler zarar edince, az yumurtlayan tavuklar kesime gönderildi ve bu durum arz sorununa yol açtı.

Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Afyon ve Kayseri'de, toptancı piyasalarda yumurta fiyatları 35 kuruş zamlandı. Afyon Başmakçı'da geçen hafta 2,75 TL olan duble yumurta fiyatı 3,10 TL'ye çıkarken, kılavuz yumurta 1,55 TL'den 1,90 TL'ye yükseldi. Kayseri'de ise duble yumurta 2,66 TL'den 3,01 TL'ye, kılavuz yumurta ise 1,70 TL'den 2,05 TL'ye çıktı.

Üreticinin Zarar Etmesi Arz Sorunu Yarattı

Kaytaş AŞ Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, fiyat artışının temel sebebinin arz-talep dengesizliği olduğunu belirtti. Son iki aydır yumurta fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu ve üreticilerin maliyetinin altında satış yapmak zorunda kaldığını dile getiren Salt, bu nedenle kâr edemeyen üreticilerin az yumurtlayan tavuklarını kesime gönderdiğini açıkladı. Bu durum, piyasada arz eksikliğine yol açarak fiyatların yükselmesine neden oldu.

"1 Yumurta 1 Dal Sigara Etmiyor"

Salt, şu an bir adet yumurtanın, bir dal sigara fiyatının altında olduğunu vurgulayarak, yumurta üreticilerinin girdi maliyetlerinin dikkate alınarak desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ihracat fiyatlarının da iç piyasanın altında seyrettiğini belirtti ve dış piyasaların genellikle küçük boy yumurta talep ettiğini sözlerine ekledi.