DÜNYA

Zelenski-Putin arasında Koreli asker gerilimi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Moskova ile anlaşarak Ukrayna cephesine binlerce asker yolladığı öne sürülüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın 27-28 Ekim tarihlerinde Kuzey Koreli askerleri Kursk cephesine aktarmasının beklendiğini belirterek, uluslararası toplumdan Moskova’ya karşı ek tedbirler almasını talep etti. Yaz aylarında, Rus saldırılarını durdurmak amacıyla Ukrayna, Kursk bölgesine işgal operasyonu düzenlemişti; şu anda Kursk kısmen Ukrayna kontrolü altında.

Putin'den tepki! 

BRICS zirvesinde konuyla ilgili açıklama yapan Putin, “Batı’da Rusya topraklarına ayak basan Kuzey Kore askerlerinin uydu görüntüleri yayımlanmaya başlandı. Uydu görüntüsü ciddi bir iş. Var dediklerine göre vardır bir aslı” diyerek durumu tiye aldı.

‘Yasal durum' uyarısı

Rus televizyonunda konuşan Putin, Kuzey Kore’nin savaşa dahil edilmesiyle ilgili, “Rusya ile Kuzey Kore arasında daha önce imzaladığımız stratejik müttefiklik anlaşması parlamentomuz tarafından onaylandı. Kuzey Kore askerleri bizim topraklarımızda bulunsa bile bu son derece yasal bir durum. Anlaşmanın 4. maddesine göre askeri açıdan birbirimizin yardımına gelmeyi kabul ediyoruz. İki yıldır Ukrayna’da Batılı ülkelerden askerler bulunmuyor mu? İhtilafı kim tırmandırıyor, onlara sormak gerek” sözleriyle meseleyi daha da çetrefilli hale getirdi.