Depremde Zarar Gören 11 Tarihi Cami Aslına Uygun Şekilde Restore Edildi

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler yalnızca can kaybına ve büyük yıkımlara yol açmakla kalmadı, aynı zamanda çok sayıda tarihi yapıyı da etkiledi. Depremin ardından Türkiye genelinde başlatılan restorasyon çalışmalarıyla geçmişin izlerini koruma ve kültürel mirası geleceğe taşıma hedefiyle önemli adımlar atıldı. Bu kapsamda Vakıflar Genel Müdürlüğü, 11 tarihi camiyi aslına sadık kalarak titizlikle restore etti ve yeniden ibadete açtı.

Şeyh Mutahhar Camii (Diyarbakır)

  1. yüzyıl başlarında Akkoyunlu Kasım Bey tarafından inşa edilen ve “Dört Ayaklı Minare” olarak da bilinen cami, özgün mimarisiyle Anadolu’da eşi benzeri olmayan yapılar arasında yer alıyor. Depremde hafif hasar alan cami, özgün taş sütunları ve kubbesiyle onarılarak tekrar hizmete açıldı. 

Alaüddevle Camii (Gaziantep)

  1. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve halk arasında “Ali Dovla Camii” olarak bilinen yapı, özgün mimarisi ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Vakıflar tarafından restore edilen cami, yeniden ibadete açıldı.

Kozluca Camii (Gaziantep)

Şahinbey ilçesinde yer alan ve 19. yüzyılda inşa edilen Kozluca Camii, minaresinden iç süslemelerine kadar aslına uygun şekilde yenilendi.

Fevkani Camii (Gaziantep)

Geçmişte kilise olarak inşa edilen ve sonradan camiye çevrilen Fevkani Camii, moloz taş duvarları ve Bizans dönemine ait izleriyle önemli bir yapı. Deprem sonrası kapsamlı şekilde restore edilerek ibadete açıldı.

Sarımiye Camii (Hatay)

Antakya’nın Kurtuluş Caddesi’nde bulunan tarihi cami, farklı dönemlerdeki onarımlarla bugünkü halini almıştı. Deprem sonrası yapılan restorasyonla özgün minaresi ve taş duvarları korunarak tekrar ibadete açıldı.

Hünkar Mescidi (Hatay)

1864 yılında inşa edilen mescit, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar almıştı. Yapılan restorasyonla çatıdan iç bölümlere kadar tüm yapısı güçlendirilerek yeniden ayağa kaldırıldı.

Kanuni Sultan Süleyman Camii (Hatay)

1552 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilen cami, Belen ilçesinin simgelerindendir. Depremde zarar gören yapı, özenli çalışmalarla restore edildi.

Mevlevihane Camii (Kilis)

  1. yüzyıla tarihlenen ve yalnızca semahanesi günümüze ulaşabilen cami, geniş pencereleri ve yüksek kubbesiyle yeniden ayağa kaldırıldı.

Ağcabey Camii (Osmaniye)

Kitabesine göre 1809 yılında yeniden yaptırılan Ağcabey Camii, geçmişi Dulkadiroğulları dönemine kadar uzanan önemli bir tarihi yapı. Deprem sonrası kapsamlı restorasyonla yeniden ibadete açıldı.

Kırkağaç Kavunu'na AB tescili Kırkağaç Kavunu'na AB tescili

Eski Ömeriye Camii (Şanlıurfa)

Hz. Ömer’in hilafeti dönemine uzandığı rivayet edilen cami, çeşitli dönemlerdeki onarımların ardından deprem sonrası da aslına uygun şekilde restore edilerek tekrar hizmete alındı.

Kara Musa Camii (Şanlıurfa)

1552 yılında inşa edilen cami, geçirdiği çok sayıda onarımın izlerini taşıyor. Minare kaidesi ve avlu kapısındaki kitabelerle tarihi belgelenen yapı, titiz çalışmalarla restore edildi.