Türkiye'yi derinden sarsan "Yenidoğan çetesi" soruşturmasında, çetenin en az 12 bebeğin ölümüne neden olduğu ortaya çıktı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede bebek ölümlerine dair korkunç detaylar yer aldı. İddianamede özellikle bir bebeğin ölüm nedeni olarak belirtilen "Pasif ötenazi" notu dikkat çekti. Bu yöntemle, bebeklerin tedavi edilmeden ölüme terk edildiği belirtildi.

Çete üyelerinin, bebek acil hastalarını önceden anlaşmalı oldukları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettiği ve yanlış tedavi yöntemleri ile ölümlerine sebep oldukları anlaşıldı. Soruşturmada adı geçen hastanelerin ruhsatları iptal edilirken, 22'si tutuklu olmak üzere 47 şüpheli hakkında 197 ayrı suç eylemiyle ilgili tape kayıtları iddianameye girdi. Şüphelilerin telefon görüşmelerine ait kayıtlar, skandalın boyutlarını gözler önüne serdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bebek ölümlerine neden olan bu durumla ilgili kararlılıkla mücadele edileceğini vurguladı. Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Sağlık Bakanı ile görüştüğünü belirterek, “Bebeklerin ölümüne sebep olan kim varsa gereken yapılacak” dedi.

Mersin'de vadide çıkan orman yangını, büyümeden söndürüldü Mersin'de vadide çıkan orman yangını, büyümeden söndürüldü

İstanbul’daki bu çete soruşturması kapsamında uzman raporlarına dayanan fezlekede, suç örgütünün usulsüz uygulamaları detaylandırıldı. Çete üyelerinin, bebekleri yeterli donanıma sahip olmayan yenidoğan ünitelerine yatırdığı ve doktor olarak tanıtılan hemşirelerin yanlış tedavileri ile beslenme yetersizlikleri sonucunda ölümlere yol açtıkları tespit edildi. "Pasif ötenazi" adı altında, bebeklerin tedavi edilmeyerek ölüme terk edildiği de raporda yer aldı.

Editör: Nehir Durdağı