EKONOMİ

2025 asgari ücret zammı ne kadar olacak, ilk toplantı ne zaman?

2025 asgari ücret zammı için çalışmalar başladı. Hükümet, üç toplantıdan sonra yeni zammı duyuracak. İlk toplantının tarihi merakla bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Fiyat istikrarının öncelikleri olduğunu belirten Şimşek, “Bazı alanlarda büyük ilerlemeler kaydettik” dedi. Asgari ücretle ilgili bir soruya yanıt veren Şimşek, “Asgari ücret, sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucunda belirleniyor. Şu aşamada yorum yapmam uygun olmaz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, asgari ücrette rekabetin korunması gerektiğini vurgulayan Şimşek, bu konuda tüm tarafların duyarlı olacağına inandığını belirtti.

Bloomberg'in haberine göre, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, yüzde 25 civarında bir artışın enflasyon görünümüyle uyumlu olacağını ifade etti. Ocak 2024’te asgari ücretin yüzde 49,11 artarak 17 bin 2 lira olması, milyonlarca çalışan tarafından merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin belirlenmesinde enflasyona ezdirmeme ilkesine bağlı kalacaklarını vurgulayarak, “Mevcut enflasyon oranı, makroekonomik dengeler ve satın alma gücü gibi değişkenleri dikkate alacağız” dedi.

Işıkhan, asgari ücret tespit sürecinin aralık ayında başlayacağını ve 2025 yılı için geçerli olacak rakamın belirleneceğini duyurdu. İşçi ve işverenlerin talepleri arasında hakem rolü oynamaktan memnuniyet duyacağını ifade eden Bakan Işıkhan, Türk-İş ile işçileri ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.