Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yaşayan Ercan Güneşoğlu, yarım asra yaklaşan mesleki deneyimiyle ham derileri sanat eserine dönüştüren son ustalardan biri. İlkokuldan sonra çırak olarak başladığı bu mesleği, 44 yıldır tutkuyla sürdüren Güneşoğlu, müşterilerinin taleplerine göre özel ölçülerle deri ceket, mont, cüzdan ve kemer dikiyor.
“Her işi kendimiz yapıyoruz şu anda”
Güneşoğlu, mesleğini nasıl sürdürdüğünü şu sözlerle anlatıyor:
“1979 yılında askere gittim, 81 yılında geldim. Dükkanı açtım. 81’den bu yana bu işi yapıyorum. Kendimiz ölçüyü alıyoruz. Ölçüye göre kesiyoruz, dikiyoruz. Her işi kendimiz yapıyoruz şu anda.”
Ham derileri kurban dönemlerinde toplayan Güneşoğlu, bu derileri Uşak’ta işlettirip İzmir’de boyattıktan sonra küçük atölyesinde özenle işliyor. Her müşteriye özel olarak çalışıyor; bedeni fark etmiyor, ölçüye göre kalıpları çıkarıp zayiat vermeden deri montlara hayat veriyor.
“Bir usta olarak bir ben kaldım”
Güneşoğlu, mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor:
“Bir usta olarak bir ben kaldım. Yetiştirdiğimiz çıraklar İzmir’e, İstanbul’a gittiler. Benden başka yapan yok. Ben kapattığım zaman dükkanı bu iş bitti yani. Arkası yok, gelen yok.”
İzmir’e kadar olan bölgede ölçüye göre kesip diken tek usta olduğunu vurgulayan Güneşoğlu, mesleğinin devamı için umut olmadığını ifade ediyor.
“Usta öğretici belgemiz var ama çırak yok”
Çırak yetişmemesinin en büyük sorun olduğunu dile getiren Güneşoğlu, mesleki eğitimin ve el sanatlarına ilginin giderek azaldığını belirtiyor:
“Şimdi okulların yükselmesinden dolayı çırak gelmiyor, yetişmiyor yani. Bir bizde değil, hiçbir yerde yok. O yüzden bu esnaflık zor yani. Esnafın en büyük sorunu çırak bulamamak.”
“Eğitici belgemiz de var bizim. Usta öğretici belgemiz de var ama çırak yok. O yüzden gidişat zor. Gerçekten çok zor.”
“Bu işi biz kapattıktan sonra tamiratını da yapacak kimse kalmayacak”
Sadece üretim değil, aynı zamanda tamirat da yaptığını söyleyen Güneşoğlu, ileride deri ürünlerin onarımı için bile usta bulmanın zorlaşacağını söylüyor:
“Biz sattığımız ceketlerin de biz kapattıktan sonra onun tamiratını yapacak olan da yok. Biz yapıyoruz ama biz kaç sene daha devam edeceğiz bilmiyoruz tabi. Emekliyim ben ama gene de çalışıyoruz. Hobi olarak çalışıyoruz.”