Avrupa Birliği (AB) ile Macaristan arasındaki gerilim, AB Adalet Divanı'nın Macaristan'a ortak göç politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle verdiği 200 milyon avroluk cezayı ödememesi nedeniyle artıyor. AB Komisyonu, bu cezanın 15 gün içinde ödenmemesi durumunda, miktarın Macaristan'ın AB bütçesinden alacağı paydan kesileceğini duyurdu.

AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Ujvari, Macaristan'ın cezayı ödemediğini belirterek, "Macaristan'a 15 gün süre tanıdık. 17 Eylül'e kadar ödeme yapılmazsa, tahsilatı doğrudan AB bütçesinden yapacağız" dedi.

Bu kriz, Macaristan'ın sığınmacılara yönelik sert politikaları nedeniyle AB ile yaşadığı uzun süreli anlaşmazlıkların bir parçası. AB Adalet Divanı, 2020 yılında Macaristan'ın sığınmacıları hukuka aykırı koşullarda tuttuğuna hükmetmiş ve bu politikalar nedeniyle Macaristan'ı ağır bir para cezasına çarptırmıştı.

Jane’s Addiction konserinde şok: Sahnede yumruk yumruğa kavga Jane’s Addiction konserinde şok: Sahnede yumruk yumruğa kavga

Macaristan, AB'nin bu kararını ve cezayı sert bir dille eleştirirken, Brüksel ile Budapeşte arasındaki gerginlik, özellikle Macaristan'ın Rusya ile olan yakın ilişkileri nedeniyle daha da tırmanmış durumda.

Editör: Sinan Saygı