ABD ve Fransa, İsrail’in Gazze’ye yönelik uygulamalarına karşı sert uyarılarda bulundu. ABD, İsrail’e 30 gün içerisinde Gazze’ye insani yardım koridoru açması gerektiğini aksi takdirde bazı askeri yardımların kesileceğini bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise İsrail’in, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarıyla kurulduğunu hatırlatarak, Netanyahu’ya BM kararlarına saygı göstermesi çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’a gönderilen bir mektupta, Gazze’ye yönelik insani yardımın engellenmemesi gerektiği vurgulandı. CNN’in haberine göre, ABD’li yetkililer, Gazze’deki gıda ve ilaç ihtiyacının karşılanması için acil önlemler alınmasını istedi ve İsrail’in bölgeye günlük 350 kamyon gıda sevkini sağlaması gerektiğini belirtti. Aksi halde ABD, yasalar doğrultusunda İsrail’e yapılan askeri yardımları durdurabileceği uyarısında bulundu.

Çin’de “sulak alan virüsü” keşfedildi: Kene ısırıkları ile bulaşan yeni bir tehdit! Çin’de “sulak alan virüsü” keşfedildi: Kene ısırıkları ile bulaşan yeni bir tehdit!

ABD’nin atıfta bulunduğu ABD Dış Yardımlar Yasası’nın 620 I bölümü, kriz bölgelerine insani yardım erişimini engelleyen ülkelere yönelik silah yardımlarını askıya alma yetkisi tanıyor. Blinken ve Austin’in yazdığı mektupta, bu yasanın ve Başkan Biden’ın Şubat ayında yayımladığı memorandumun İsrail’in mevcut politikalarıyla uyumlu olmadığını ve Gazze’ye insani yardımların girişine izin verilmesinin zorunlu olduğunu belirttiler.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kabine toplantısında Netanyahu’ya İsrail’in BM’nin 1947 tarihli kararıyla kurulduğunu hatırlatarak, BM kararlarının ihlal edilmemesi gerektiğini söyledi. Macron, İsrail’in Lübnan ve Gazze’ye yönelik saldırılarına dikkat çekerek, "BM kararlarını göz ardı etmenin zamanı değil" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi ise Macron’a tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, İsrail’in BM kararıyla değil, bağımsızlık savaşı ile kurulduğu vurgulanarak, bu savaşta Holokost’tan kurtulanların ve Fransa’daki Vichy rejiminden sağ çıkanların önemli rol oynadığı ifade edildi. İsrail’in, BM’nin Lübnan’daki barış gücü UNIFIL’de görevli Fransız askerlerine yönelik saldırıları sonrası Fransa, İsrail’i uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlamıştı. Bu suçlamalara Netanyahu, başta İran’a karşı "medeniyet" için savaştıklarını savunarak, Batılı liderlerin İsrail’e yönelik eleştirilerini "ayıp" olarak nitelendirmişti.

Editör: Nehir Durdağı