EKONOMİ

Akaryakıtta gizli zam tepki topladı!

Akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Motorine 85 kuruş zam yapılırken, benzine gizli zamlar yansıdı.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Son dönemde döviz kuru değişimleri ve art arda gelen ÖTV zamları da bu duruma eklenince, motorin, benzin ve LPG fiyatlarında istikrarsızlık sürüyor. Geçtiğimiz hafta motorin fiyatına yapılan 85 kuruşluk zammın ardından, akaryakıt tabelalarında benzine de gizli zam yapıldığı ortaya çıktı. Benzin litre fiyatlarında küçük, ancak fark edilebilir artışlar yaşandı.

Global piyasalardaki belirsizlikler ve döviz kurundaki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarını belirleyen temel unsurlar arasında yer alıyor. Brent petrol fiyatlarında görülen iniş ve çıkışlar, benzin ve motorin fiyatlarına doğrudan yansıyor. Bu süreçte döviz kurunun artışıyla beraber akaryakıt fiyatlarındaki zamlar da kaçınılmaz hale geliyor.

Son günlerde motorin fiyatına yapılan 85 kuruşluk zammın ardından, akaryakıt sektöründe benzine yapılan gizli zamlar dikkat çekti. Benzin fiyatlarındaki bu küçük artışlar, tüketicilerin fark etmekte zorlanacağı seviyelerde tutulsa da maliyetleri artırmaya devam ediyor. Uzmanlar, döviz kuru ve Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların bu zamların ardındaki ana etken olduğunu belirtiyor.

Motorin fiyatlarına yapılan son 85 kuruşluk zammın ardından şu an için yeni bir artış yapılmadı. Ancak akaryakıt fiyatlarının döviz kuru ve Brent petrol fiyatlarındaki değişimlere paralel olarak yeniden güncellenmesi bekleniyor.

28 Ekim 2024 benzin, motorin (mazot) ve LPG fiyatları şu şekilde; 

İstanbul Avrupa 

Benzin fiyatı: 42.89 TL

Motorin litre fiyatı: 42.77 TL

LPG litre fiyatı: 25.13 TL

İstanbul Anadolu 

Benzin fiyatı: 42.77 TL

Motorin litre fiyatı: 42.71 TL

LPG litre fiyatı: 24.59 TL

Ankara 

Benzin litre fiyatı: 43.30 TL

Motorin litre fiyatı: 43.31 TL

LPG litre fiyatı: 25.14 TL

İzmir 

Benzin litre fiyatı: 43.75 TL

Motorin litre fiyatı: 43.81 TL

LPG litre fiyatı: 25.04 TL