Aksaray Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümü bu yıl yalnızca iki öğrenci tarafından tercih edildi. 60 kişilik sınıfta, iki öğrenci en öndeki sıralarda ders alırken, adeta özel ders niteliğinde eğitim görüyorlar.

Aksaray Üniversitesi'nin Durumu

 Üniversitenin resmi web sitesine göre, Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde 17 akademisyen görev yapıyor. Bunlar arasında 7 profesör, 7 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi bulunuyor. Ancak, bu güçlü kadroya rağmen bölüm, 2023 yılında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) kılavuzunda 40 kişilik kontenjana sahip olmasına karşın, sadece 2 öğrenci tarafından tercih edildi.

Dramatik Tercih Düşüşü

 Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, biri Türk, diğeri Türkmenistanlı olan bu iki öğrenci, geniş sınıflarda ve güçlü bir akademik kadro eşliğinde eğitim alıyor. Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, bu yıl yaşanan dramatik öğrenci azalmasının sadece fen bilgisi öğretmenliği bölümüyle sınırlı olmadığını vurguluyor.

TBMM'de kabul edildi: Öğretmenleri sevindirecek ek ödeme! TBMM'de kabul edildi: Öğretmenleri sevindirecek ek ödeme!

Atama Sorunları Tercihleri Etkiliyor

 Prof. Dr. Yılmaz’a göre, fen bilgisi öğretmenliği başta olmak üzere birçok öğretmenlik bölümü, öğrencilerin iş bulma konusunda yaşadıkları belirsizlik nedeniyle tercih edilmiyor. Atamalarda yaşanan zorluklar, öğrencilerin bu bölümlere olan ilgisini azaltmış durumda. Yılmaz, bu durumu geçmişte temel bilimler bölümlerinde yaşanan krizle karşılaştırıyor ve eğitim fakültelerinin bu sorunun ortasında kaldığını belirtiyor. Yılmaz, "Fen bilgisi bölümü tercih edilmedikçe, bölümün puanları ve dolayısıyla kalitesi düşüyor. Bu da eğitim fakültelerinin çıkmaza girdiğinin bir göstergesi" şeklinde konuşuyor.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı