SANAT

Antalya Kitap Fuarı 14. kez kapılarını açtı

Antalya Kitap Fuarı 14. kez kapılarını açtı. “İnsan Olmak” teması ile dikkat çeken fuarda İlber Ortaylı, gençlerin tarih bilincine vurgu yaptı.

Bu yıl 14. kez düzenlenen Antalya Kitap Fuarı, Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde kitapseverlerle buluştu. "İnsan Olmak" temasıyla dikkat çeken fuarın açılışında ünlü tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı önemli mesajlar verdi. Ortaylı, "Antalya'yı sadece bir turizm merkezi olarak göremeyiz, bu anlayıştan çıkmalı" diyerek bölgenin tarihi ve coğrafi değerlerine vurgu yaptı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, açılış konuşmasında Antalya'nın kültürel ve tarihî zenginliklerine dikkat çekerek, kitle turizmine yönelik eleştirilerde bulundu. Ortaylı, "Burası ne Yunanistan ne de İtalya. Sahillerimiz bize bile yetmiyor, ekilecek arazilere otel yapamayız" ifadelerini kullanarak, bölgenin tarihi ve doğal yapısının korunması gerektiğine dikkat çekti.

Ortaylı, ayrıca gençlerin tarihi değerler konusunda bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Bizim amfitiyatrolarımız, Yunanistan ve İtalya’dan daha fazla. Bu eserlerin korunması ve tanıtılması için bilinçli bir kitleye ihtiyacımız var” dedi.

Kültür ve sanatın Cumhuriyet rejimiyle kazandığı değerlerin altını çizen Ortaylı, "Bu memleketin en büyük zenginliği turizm değil, tarihidir" diyerek, tarihe ve coğrafyaya olan duyarlılığı artıracak çalışmalar yapılmasının önemine işaret etti. Kitapların bu farkındalığı oluşturma konusunda kritik bir rol üstlendiğini belirtti.

Açılışta konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin ise Türk milletinin güçlü bir kültürel mirasa sahip olduğunu ifade etti. Şahin, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın üniversitedeki hocası olduğunu belirterek, Ortaylı’nın derslerinden ilham aldığını paylaştı. Şahin, "Ne olursanız olun, iyi bir okur olmanız lazım. Bu fuar, iyi bir okur olma yolunda önemli bir adım" şeklinde konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in şehir dışında olması nedeniyle onun adına konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Büşra Dirgen Özdemir, son dönemde yaşanan toplumsal olaylara dikkat çekti. Özdemir, "Kadınlara, çocuklara, hayvanlara, doğaya yönelik şiddetin son bulmasını diliyoruz" dedi. Özdemir, fuara katılımın her yıl artarak devam ettiğini vurguladı.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un onur konuğu olduğu fuara, 271 yazar ve 225 yayınevi katılıyor. İclal Aydın, Ümit Özdağ, Gani Müjde, Saygı Öztürk gibi tanınmış isimler de fuarda yer alırken, Antalyalı yerel yazarlar açılan stantlarda okurlarla buluşacak. Fuar, 25 Ekim - 3 Kasım tarihleri arasında sabah 10.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.