Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Gümrük Birliği’ne ilişkin yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği’ne üye olmadan imzalayan tek ülke olarak bunun dezavantajını yaşıyoruz” dedi. Etnoğrafya Müzesi’nde düzenlenen ‘Geleneksel Büyükelçilikler Resepsiyonu’nda konuşan Ardıç, dünya ekonomisindeki değişikliklerin bu anlaşmanın yeniden değerlendirilmesini zorunlu kıldığını belirtti.

Kalamış Yat Limanı özelleştirildi! 40 yıl boyunca ünlü iş adamı tarafından işletilecek Kalamış Yat Limanı özelleştirildi! 40 yıl boyunca ünlü iş adamı tarafından işletilecek

Türkiye’nin Üretim Üssü Potansiyeli

Ardıç, Türkiye’nin 220 ülkeye ihracat yaptığını ve 151 ülkeye ihracatını artırdığını vurgulayarak, “Bu veriler, Türkiye’nin bölgesel ve küresel bir üretim üssü olabilecek potansiyele sahip olduğunu gösteriyor” dedi. 2023 yılında yüzde 4,5 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2024 yılı sonunda yüzde 3’e yakın bir büyümeye ulaşmasının beklendiğini belirten Ardıç, ihracatın yılın ilk 8 ayında 170,8 milyar doları, son 12 ayda ise 261 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını kaydetti.

Ankara’nın Ekonomideki Gücü

Ankara’nın, sanayi ve teknolojinin başkenti olma yolunda ilerlediğini ifade eden Ardıç, şehrin Ar-Ge ve yenilikçi projelere yatırımlar için cazibe merkezi olduğunu belirtti. Ankara’nın gayrisafi katma değer üretiminde ikinci sırada yer aldığını ve ihracatının yüzde 90’ından fazlasının sanayi sektörü tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Ardıç, savunma sanayii ihracatının yüzde 35’ine yakınının da Ankara’dan yapıldığını söyledi.

Gümrük Birliği’ne Dair Sorunlar

Gümrük Birliği’nin revize edilmesi gerektiğini ifade eden Ardıç, Türkiye’nin AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının dışında kalmasının, karayolu taşımacılığındaki kotaların ve vize engellerinin işleyişi olumsuz etkilediğini belirtti. Ardıç, “Bu durum hem maddi bir külfet, hem zaman kaybı hem de psikolojik bir bariyer oluşturuyor; Gümrük Birliği’nin işleyişini de olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Editör: Nehir Durdağı