İYİ Parti’de toplu istifa: Şırnak İl Başkanı ve 41 kişi görevden ayrıldı İYİ Parti’de toplu istifa: Şırnak İl Başkanı ve 41 kişi görevden ayrıldı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Gazze başta olmak üzere dünya genelinde sergilenen zulüm ve insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalınmaması gerektiğini belirterek, “Çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere, mağdur ve mazlum insanlara yapılan insanlık dışı muamelelere gözler ve vicdanlar kapatılmamalıdır” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nde yeni üye Metin Kıratlı için düzenlenen yemin töreninde konuşan Özkaya, demokrasinin temel taşının hak ve özgürlükler olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende, Özkaya, adaletin sağlanmasının bağımsız ve tarafsız yargının varlığına bağlı olduğunu belirtti. Özkaya, yargı mensuplarının tarafsız ve özgür kararlar almasının önemine dikkat çekerek, “Bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığı, ancak bağımsız ve tarafsız hâkimlerle mümkündür” ifadelerini kullandı.

“Hak ve Özgürlükler Demokrasinin Esaslı Unsurudur”

Hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik toplumlarda insan hak ve özgürlüklerinin korunmasının önemine değinen Özkaya, anayasa mahkemelerinin bu süreçteki rolünü vurguladı. “Mahkememiz, demokratik toplumların insanı ve devleti adalet temelinde yaşatma amacına hizmet eder,” diyen Özkaya, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular yoluyla hak ve özgürlükleri koruma ve geliştirme misyonu üstlendiğini belirtti.

Özkaya, bireysel başvuru sisteminin hayata geçmesiyle birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde Türkiye aleyhine yapılan başvuru ve ihlal kararlarında azalmalar yaşandığını ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi yönünde önemli görevler üstlendiğini ve bu süreçte adalet, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler gibi değerlerin gerçekleşmesine katkı sağladığını kaydetti.

Editör: Nehir Durdağı