GÜNDEM

Bakan Şimşek: "750 TL'lik kesintinin 1 kuruşu bile bütçeye gitmeyecek"

Bakan Mehmet Şimşek, savunma sanayi için kredi kartlarından alınacak 750 TL'lik ek kesintinin tamamen hava savunma projelerine aktarılacağını açıkladı.

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, savunma sanayiine ek kaynak yaratmak amacıyla kredi kartlarından alınacak 750 TL'lik kesintiyi savunarak, "Bu paranın bir kuruşu bile bütçeye gitmeyecek, tamamen savunma projelerine aktarılacak" dedi. Şimşek, Türkiye'nin güçlü bir hava savunma sistemi inşa edeceğini vurguladı.

Kredi Kartlarından Kesinti Neden Alınıyor?

 NTV’de ekonomi gündemine dair konuşan Bakan Şimşek, savunma sanayiinin ek fon ihtiyacı nedeniyle kredi kartlarından alınacak kesintiye açıklık getirdi. Şimşek, bu paranın bütçe açıklarını kapatma amacı taşımadığını belirtti: "Savunma projelerine kaynak sağlamak amacıyla hazırlanan bu paket, tamamen Savunma Sanayi Fonu’na aktarılacak. Türkiye, bölgesel güvenlik için demir kubbe benzeri bir hava savunma sistemi kuracak ve caydırıcılığını artıracak."

Kiralardaki Artış ve Enflasyon

 Konut ve işyeri kiralarındaki artışın enflasyonu da etkilediğini söyleyen Şimşek, %120’ye varan kira artışlarının yüksek enflasyonla bağlantılı olduğunu belirtti. Ancak arzın artmasıyla kira fiyatlarındaki baskının hafifleyeceğini söyledi. Enflasyonun hedeflenen çerçevede yavaşladığını ifade eden Şimşek, fiyatların düşmeyeceğini ancak artış hızının yavaşlayacağını vurguladı.

Yeşil Dönüşüm ve Körfez Turu

 Yeşil dönüşümün Türkiye’nin öncelikleri arasında yer aldığını söyleyen Bakan Şimşek, özellikle Körfez ülkelerinin bu konuda büyük bir yatırım iştahı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Katar ve Kuveyt ziyaretlerinde de bu dönüşümün konuşulduğunu belirterek, Türkiye'nin yeşil teknolojiye yatırım çekmek için fırsatları değerlendirdiğini kaydetti.

Cari Açık ve Yapısal Dönüşüm

 Şimşek, cari açığın düşmeye devam ettiğini, geçen yıl %1’in altına indiğini belirtti. Cari açığı kalıcı olarak azaltacak yapısal dönüşüm projeleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı. "2030’a kadar 30 milyar dolarlık destekle yüksek teknoloji ürünlerine yatırım yapılacak," diyen Şimşek, cari fazlaya ulaşma hedefinin yakın olduğunu belirtti.