BİLİM-TEKNOLOJİ

Bugün Güneş ile aramıza Ay girecek!

Yılın ikinci Güneş tutulması olan “Ateş Çemberi” olarak anılan halkalı Güneş tutulması bugün yaşanacak

Ay’ın, Güneş’in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş’i tam örtmediği zaman gözlemlenen “Ateş Çemberi” olarak anılan halkalı Güneş tutulması bugün yaşanacak.

Kuzey, Orta ve Güney Amerika göklerinde görünecek, bilim insanları için ise ender bir fırsat yaratacak.

NASA’ya göre, hava koşulları izin verdiği sürece zirve noktası 5 dakika 17 saniye olacak Güneş tutulması, Alaska da dahil olmak üzere ABD’nin 49 eyaletinin tamamında gözlemlenebilecek.

Türkiye’den izlenemeyecek tutulma ABD’de Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13’te başlayacak. NASA yetkilisi Kelly Korreck, NASA’nın tutulma günü yerel saatle 11.30’dan itibaren Albuquerque, New Mexico, Kirbyville, Texas ve White Sands, New Mexico’dan görüntüleri canlı paylaşacağını aktardı.

Son olarak 2013 yılında gerçekleşmiş olan ‘Halkalı Güneş Tutulması’ tam 10 yıl sonra 20 Nisan 2023'te görülmüştü.

Bu yılın ikinci halkalı güneş tutulması için geri sayım sürüyor. Halkalı güneş tutulmasının ikincisi  bugün  gerçekleşecek.

Halkalı güneş tutulması nedir?

Halkalı güneş tutulması Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği esnada gözlemlenir.

Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır.

Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez.

Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.