Bursa’da yaşayan 55 yaşındaki Yılmaz Erişen, babasından devraldığı kalaycılık mesleğini 45 yıldır özveriyle sürdürüyor. Ancak teknolojinin gelişmesi ve yeni neslin ilgisizliği nedeniyle bu köklü meslek, artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Zamana Yenik Düşen Bir Meslek: Kalaycılık

Eskiden her evde bulunan bakır tencere ve tavalar, bugün nostaljik birer hatıra olarak tozlu raflarda yer alıyor. Yılmaz Erişen, çocuk yaşta başladığı bu mesleği bırakmadan sürdüren az sayıdaki ustadan biri. Sabahın erken saatlerinde dükkânını açarak işe koyulan Erişen, özenle kalayladığı bakır kaplar sayesinde müşterilerinin takdirini topluyor.

Sivas’ta Tarihi Eserler Restore Ediliyor: Güdük Minare ve Diğer Eserler Turizme Kazandırılacak! Sivas’ta Tarihi Eserler Restore Ediliyor: Güdük Minare ve Diğer Eserler Turizme Kazandırılacak!

Mesleğe nasıl başladığını anlatan Erişen, “İlkokul 3. sınıftan itibaren okuldan sonra babamın dükkânına gelir, burada çalışırdım. 8 yaşından beri bu işin içindeyim. Babam bu işi büyük bir titizlikle yapardı, biz de onun yanında öğrendik. O zamanlar dükkâna gelmezsek azar işitirdik. Baba mesleğimi severek devam ettiriyorum” diyor.

"Yeni Nesil El Sanatlarına İlgi Duymuyor"

Yılmaz Erişen’e göre, kalaycılık mesleğinin en büyük sorunu, gençlerin ilgisizliği. “Bizim zamanımızda gençler bu tür işlere meraklıydı. Okullar biter bitmez çocuklar çıraklık yapmak için dükkânlara gelirdi. Ama şimdi kimse bu işlerle uğraşmak istemiyor, herkes masa başı işlerin peşinde. Çırak yetişmediği için bu meslek bizden sonra devam etmeyecek gibi görünüyor” diyerek durumun vahametini dile getiriyor.

"Mesleğimizi Yaşatmaya Çalışıyoruz"

Büyük bir mücadeleyle mesleğini yaşatmaya çalıştığını ifade eden Erişen, yeni üretilen bakır ürünlerin sayesinde işini sürdürebildiğini belirtiyor. “Bakır çaydanlık ve tavalar halen talep görüyor. Özellikle kahvaltı yerleri ve çay bahçeleri bakır ürünler getiriyor. Bu ürünler sayesinde ayakta kalmaya çalışıyoruz. 70 senelik bir dükkân burası, elimden geldiğince devam edeceğim ama geleceği pek parlak görünmüyor” diyor.

"Doğru Kalay Hayati Öneme Sahip"

Yılmaz Erişen, kalayın uzman kişilerce yapılması gerektiğinin altını çiziyor. “Bakırda pişen yemeği hemen başka bir kaba boşaltmak gerekiyor ki kalay uzun süre dayanıklı olsun. Ancak sokaklarda çalışan seyyar kalaycılar kurşun kullanıyor. Bu, ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. O yüzden doğru kişilerden hizmet almak önemli” diyerek halkı bilinçlendirmek istiyor.

Kaynak: iha