Yeni bir bilimsel rapor, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişinin uzun Covid'den etkilendiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, bu durumun dünya ekonomisine yıllık yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir maliyet getirdiğini belirtti. Bu rakamın küresel ekonominin yaklaşık %1'ine denk geldiğine dikkat çekildi.

Nature Medicine dergisinde yayımlanan rapora göre, dünya genelinde yetişkinlerin %6'sı ve çocukların %1'i uzun Covid geçirdi. Ancak gerçek sayıların daha yüksek olabileceği ifade edilirken bu tahminler in yalnızca virüsün bulaşıcı aşamasında semptom gösterenleri kapsadığı ve birden fazla Covid enfeksiyonu geçiren kişileri içermediği ifade edildi.

Anne babalar dikkat! Okullar açılırken bu hata çocuğunuzu hasta edebilir Anne babalar dikkat! Okullar açılırken bu hata çocuğunuzu hasta edebilir

COVİD NE KADAR SÜREDE ATLATILIYOR

Raporda, Covid'i uzun yaşayan hastalarının yalnızca %7 ila %10'unun hastalığın başlamasından iki yıl sonra tamamen iyileşebildiği vurgulandı.Covid, hastaların refahını, iş hayatını, sosyal yaşamını ve toplum içindeki rollerini ciddi şekilde etkiledi.

Bu durum, sadece hastaların değil, aynı zamanda ailelerinin ve bakıcılarının da yaşamını zorlaştırdı.

2-4 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALDI

2022 yılında iki ila dört milyon yetişkinin Covid nedeniyle işsiz kaldığı belirtildi. Ayrıca, Covid hastalarının istihdam edilme olasılığının, virüse yakalanmayanlara göre %10 daha az olduğu tespit edildi.Rapor, Covid'in tedavisi, teşhisi, biyolojik mekanizmaları ve ekonomik-sosyal etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Editör: İrem Nur Kaya