Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, balıkta av sezonu açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan şunları söyledi:

Narin Güran cinayetinde şüpheler ağabey Enes’e yöneldi Narin Güran cinayetinde şüpheler ağabey Enes’e yöneldi

"Vira bismillah diyerek sezonumuzu açıyoruz, tüm balıkçı kardeşlerimize başarılı bir sezon diliyorum. Bugüne kadar balıkçı kardeşlerimizin daima yanında olduk. Sektörümüzün gelişmesi için reel rakamlarla 23 milyar lira yakıt, 16 milyar lira yetiştiricilik desteği olmak üzere toplam 45 milyar lira doğrudan nakdi destek sağladık. Toplam 35 milyar lira Hazine destekli yatırım ve işletme kredisi sağladık. Balıkçılarımızın Hazine destekli tarımsal kredi limitini 15 milyon liradan 40 milyon liraya çıkardık. Denizlerde ve iç sularda balıklandırma faaliyetini hayata geçirdik. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'de 100 milyon balık yavrusunu bereketli sularımızla buluşturduk.

2023-24 sezonunda yıllık üretim miktarı ilk defa 1 milyon tonu geçerek bu rekorlara yenisi eklendi. Bu rakamın 454 bin tonu avcılıktan elde edildi. İhracatta da her yıl üst üste rekor kırıyoruz. Geçtiğimiz yıl yüzde 40'ı AB üyesi olmak üzere yaklaşık 100 ülkeye ihracat yaptık. Ülke ekonomisine tam 1.7 milyar dolarlık kazanç sağladık. Tüm başarılarda emeği olan balıkçılarımıza teşekkür ediyorum. Bereketli denizlerimizi korumamız gerekiyor. Maalesef bu konuda çok ciddi eksikliklerimiz bulunuyor. Geçtiğimiz hafta İzmir Körfezi'ndeki sahneleri hep birlikte gördük. 3 sene önce Haliç'te müsilaj sıkıntısını çok iyi hatırlıyoruz.

Bunun için balıkçı kardeşlerimizden daha fazla hassasiyet bekliyorum. En son teknoloji ile donatılmış balıkçı gemilerimiz uluslararası sularda da boy gösteriyor. Her yıl yeni ülkelerle balıkçılık anlaşmalarına imza atıyoruz. Geçen yıl 10 olan anlaşma sayısını bu yıl 15'e çıkardık. 12 ülke ile müzakerelerimizde son aşamaya geldik. Bu faaliyetleri başka ülkeler gibi sömürgeci anlayışla değil; kazan kazan anlayışı ile yürütüyoruz. Yerel halkın dost ve kardeş devletlerinde ortaya çıkan katma değerden istifa etmesini sağlıyoruz."

Editör: Gürel Yurttaş