Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'li belediyelere yönelik rest çekerek, "Belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır," demişti. Bu talimat doğrultusunda bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan toplam prim borcunun 96 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.

Erdoğan'dan Sert Eleştiriler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliler için zam çağrısı yapan muhalefeti eleştirerek, "Gücünüz yetiyorsa belediye başkanlarına söyleyin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan birikmiş borçlarını ödesin," ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belediyelerin borçlarının tahsil edilmesine başlayacağını duyurmuştu.

Bakan Işıkhan'dan Açıklamalar

Bugün katıldığı canlı yayında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Işıkhan, SGK'nin 85 milyon vatandaşın hastane, ilaç ve diğer tedavi harcamalarını karşıladığını, 16 milyon emekliye aylık ve bayram ikramiyeleri ödediğini hatırlattı. Işıkhan, "Bu borçların bir an önce tahsil edilmesi gerekiyor," dedi.

Bakan Uraloğlu: ‘Akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz' Bakan Uraloğlu: ‘Akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz'

Borçların Toplamı 96 Milyar Lira

Bakan Işıkhan, SGK'ye olan prim borçlarının toplamının 96 milyar liraya ulaştığını belirterek, "Belediyelerin borçları her geçen gün artmakta. Bu noktada yapılması gereken neyse, usulüne uygun şekilde duruma müdahale edilmesi gerekiyor," diye konuştu. Borcun %80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu vurgulayan Işıkhan, bu durumun milli bir kaynak olduğunu ve vatandaşların yararına kullanılması gerektiğini belirtti.

İşbirliği Çağrısı

Işıkhan, belediyelere işbirliği çağrısında bulunarak, SGK'ye olan borçların yapılandırılması ve ödeme planlarının oluşturulması konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. "Tahsilat sürecini sorunsuz ve en kolay şekilde yönetmek istiyoruz," dedi.

Sosyal Güvenlik Sisteminin Önemi

Sosyal güvenlik sisteminin önemine değinen Işıkhan, "SGK'nin sağlıklı işleyen, daha güçlü bir kurum haline gelebilmesi için bu sürecin zorunluluğunu hepimizin çok iyi anlaması gerekmektedir. Unutmamalıyız ki hepimiz aynı gemideyiz," şeklinde konuştu.

Okuyuculara Soru

Sizce belediyelerin SGK borçlarının tahsil edilmesi, sosyal güvenlik sisteminin güçlenmesine nasıl katkı sağlayacak? Bu süreçte belediyeler ve devlet arasındaki işbirliği nasıl olmalı?

Editör: İrem Nur Kaya