Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş ateşini yaktığı, doğal güzellikleri, tarihi, efsaneleri, mutfağı ve atasözleriyle ünlü şehir

 

SAMSUN

 

 

"Ekmek buldun ye, dayak buldun kaç" ilk kez burada söylenmiş. Her yanında Atatürk'ün izi var. Gezilecek yeri de çok, denize girilecek plajı da

 

 

 

SAMSUN İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün sitesinde yayınladığı Samsun ve çevresinde üretilmiş ve günlük yaşamımıza giren 106 tane deyim ve atasözü olduğunu duyunca çok şaşırmıştım. Hatta gördüklerime inanamadım. 106'sını birden burada yazamam, başka şey yazmaya yer kalmaz. Ama bir kaçını yazmamda zarar yok: "Acı sirke kabına, tatlı söz sahibine", "Aslan varken kediye ciğer düşmez", "Ekmek buldun ye, dayak buldun kaç", "Kışın koca öküze bakmazsan, yazın derisini yüzersin", "Su damlaya damlaya suyu deler", "Boş teneke gibi don don etmek" İşte size link adresi: ( http://samsunkulturturizm.gov.tr/TR-59806/atasozleri-ve-deyimler.html)  Samsun'a hayatın her yönüyle Karadeniz'in en gelişmiş şehri gözüyle bakılıyor. Tarihte ise MÖ. 750-760 yıllarında İyon şehir devletlerinden Miletoslular tarafından Amisos ismiyle kurulduğu biliniyor. Fakat tarih boyunca pek çok Anadolu uygarlığının yerleşimi olmuş. Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla milli mücadelenin başlangıç noktası olan şehir, doğal güzellikleri, tarihi değerleri, efsaneleri ve lezzetli mutfağıyla ünlü. 

 

ATATÜRK'ÜN İZİNDE

 

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı: Atatürk'ün Samsun'a çıkarak başlattığı milli mücadelede baş rol oynayan Bandırma Vapuru aslına uygun olarak inşa edilmiş. Müzede Atatürk'ün fotoğrafları ile şahsi eşyaları, kurmaylarının ve mürettebatının bal mumu heykelleri ve çeşitli belgeler sergileniyor. 

İlkadım Anıtı: Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru'ndan inerek kıyıya çıktığı iskele, Samsun limanının yapımı sırasında 1959'da kayalarla dolduruldu. Günümüzde kıyıdan 250 metre içeride kalan bu iskelenin yerinin belli olması için 1969'da dikilen anıt. 

Onur Anıtı ve Atatürk Parkı: Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatması anısına Heinz Kreppel tarafından 1928-1931 yılları arasında kent merkezinde yapılan Onur Anıtı, Atatürk Parkı içerisinde bulunuyor. 

Gazi Müzesi: Otel amaçlı yapılıp 1940 yılında Gazi Müze olarak ziyarete açıldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsuna ilk geldiğinde de konakladığı Mantika Palas oteli.

 

HER YERDE DENİZ

 

Samsun Plajları: Karadeniz kentlerinin aksine, Samsun şehir merkezi tertemiz ve incecik kumlu plajlar ve kumsallarla dolu. Öyle ki sahil yolu ve Atakum boyunca her yerde denize girilebilir. Fener Plajı, ile  Mert Irmağı'nın batısında Mert Plaj var. Bandırma Plajı ise, Bandırma Vapuru Müzesi'nin hemen yanında. 45 bin metrekarelik alanda karavan parkından duş kabinine kadar her türlü olanağını mevcut. Burada su kayağı da yapılıyor. 

Mecidiye ve Yabancılar Çarşıları: Fuar alanında sağındaki Yabancılar Çarşısında ne ararsanız var. Eskilerin Rus pazarı dediği çarşı esnafı, geçmişte Samsun'da yoğun olarak yaşayan Ruslardan oluşuyormuş, ancak günümüzde çok azı kalmış. Mecidiye Çarşısı ise Samsun'un en büyük ve en ünlü çarşısı. 

 

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti: Bafra ilçesinde. Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde alüvyon biriktirmesiyle oluşan delta sabit ve hareketli kumullar, doğal kumul setleri ile ayrılmış küçük gölcükler ve bataklıklardan oluşuyor. Çok farklı kuş ve bitki türü ile yaban hayata ev sahipliği yapıyor. Nesli tehlike altında olan karaleylek, erguvani balıkçıl, boz ördek, bataklık kırlangıcı, turna ve sumru gibi kuşların da üreme alanı. Yaban atlarını görme şansınız bile var. 

 

DİKKAT AMAZONLAR!

 

Amazon Köyü ve Amazon Adası: Karadeniz bölgesinde yaşadığına inanılan ve amazon olarak bilinen savaşçı kadın kabilelerinin bal mumu heykelleri ile yaşam alanlarının canlandırılmasıyla oluşturulmuş. Batı Park sahası içerisinde yer alan Amazon Adası ise Amisos Tepesi'ne seyir platformu olacak konumda. 

Amisos Tepesi ve Kakanca Tümülüsleri: Samsun'un ilk yerleşim yeri. MÖ. 3. yüzyıla ait iki tümülüsün ve Pontus Krallığına ait mezar odalarının bulunduğu tepedeki mezarlar 2008'den bu yana ziyarete açık. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Amisos hazinesinin göze çarpan koleksiyonu, Amisos antik kenti buluntuları ve bu kentte yer alan bir mezar odasında bulunuyor. 

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi: İlkadım'da V. Murat'ın desteği ile 1845 yılında Gürcistan'dan göç eden din adamları ve halk tarafından yaptırılan kilise.

Sürmeli Köyü: 1924'te Yunanistan'dan gelenlerin yerleştiği bir mübadil köyü. Burada yetiştirilenler ile Yöresel Ot Yemekleri Festivali düzenliyor. 

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu: "Uluslararası Turizm Bölgesi" unvanına sahip olan bölge, trekking, dağcılık, balıkçılık ve kano yapılıyor.

Tekkeköy Mağaraları: Arkeolojik sit alanı olan vadide yer alan Tekkeköy Mağaraları, MÖ. 15 bin ile MÖ. 60 yıllarına dayanıyor.  

Lerdüge Tümülüsleri: Kesme taştan tonoz örtülü gömüt odasının duvarları insan ve hayvan betimleri ile süslenmiş. 

Akalan Şelaleleri:15 metreden dökülen büyüklü küçüklü 18 şelaleden oluşuyor. 

 

YÜZEN ADALAR VE KAYAK

 

Ladik Gölü: Yüzen adacıkları ile ünlü, çevresindeki dağ ve ormanla birlikte oluşturduğu manzara ziyaretçileri büyülüyor. Olta balıkçılığı, su kayak ve sörfü yapılabiliyor. Aynı ilçenin doğusunda bulunan tektonik göl, birçok kuş ve balık türüne ev sahipliği yapıyor. 

Akdağ Kayak Merkezi: Akdağ'ın zirvesinde Uzunyazı ve Yemişen Tepeleri arasında. Farklı zorluk tipindeki uzun pistleri ile dikkat çeken tesisin kayasız zemini kayakçılara rahatlık ve risksiz bir ortam sunuyor. 

Kaledoruğu (Kavak) ve İkiztepe Höyüğü: Kavak'taki höyük şehrin eski yerleşim alanlarından. Kazılarda Eski Tunç Çağı buluntuları yivli kaplar, hançerler, kale kalıntıları çıkarıldı. İkiztepe Höyüğü, Tekkeköy Mağaraları ve Dündartepe Höyüğü de yan yana. 

 

Nasıl gidilir?

 

Çarşamba Havalimanı Samsun şehir merkezine 30 kilometre. İle hava, kara ve deniz yoluyla ulaşım mümkün.

 

Nerede kalınır?

 

İl merkezinde birbirinden güzel bol yıldızlı oteller ile birlikte ilçelerinde de güzel kalınacak oteller mevcut.

 

Ne yenir?

 

Haluçka, Bafra - Samsun- Karadeniz Pidesi, Nokul, Baklalı Sarma, Oymaağaç Kebabı, Kaz Pilavı,  Katık Sündürmesi, Mısır ve Lahana Çorbası, Turşu Kavurması, Samsun Simidi, Çakallı Menemeni, Tirit, Samsun Mıhlaması, Hamsili Köfte Ekmek.

 

Yorum

 

Trafiği berbat derecede kötü. Otopark büyük sorun. Özel aracınızla giderseniz plakanıza ceza yazılmasını istemiyorsanız hız göstergelerine mutlaka uyun. Şahinkaya Kanyonu'na gidecekler eğer dört kişiyseniz büyük tekneyle gitmek yerine pazarlıkla neredeyse aynı paraya özel tekneyle tura çıkabilirsiniz.