Genç yönetmen Ömer Gümüşer’in yönetmenliğini yaptığı ve her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği lunaparkın arka planda çalışanlarının bilinmeyen hayatlarını konu alan belgeseli “Ege Güneşi”, 10. Moskova Uluslararası Belgesel Festivali’nde Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü. Festival jürisi, Gümüşer’in ilk uzun metrajlı belgesel filmi hakkında "etkileyici bir ilk film" yorumunu yaptı.

İstanbul Kültür Yolu Festivali Sanatseverlerle Buluşuyor! İstanbul Kültür Yolu Festivali Sanatseverlerle Buluşuyor!

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi mezunu olan Ömer Gümüşer, daha önce 60. Altın Portakal Ulusal Belgesel Yarışması ve 43. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması’nda da finale kalan "Ege Güneşi" ile bir başarıya daha imza attı. Dört yılda tamamlanan belgesel, lunaparkın arka planında çalışan emekçilerin yaşamlarına odaklanarak, ışıkların ardındaki gerçekleri gözler önüne seriyor.

Yönetmen Ömer Gümüşer, belgeselin ortaya çıkış hikayesini şu sözlerle anlattı: “2018 yılında bir klip çekimi için lunaparka gittim. Orada korku tünelinin içinde serilmiş yatakları görünce çok etkilendim. Çalışanların, yaz sezonunda oyuncaklarda kaldığını öğrendiğimde bu öyküyü çekmeye karar verdim. Bu hikaye, lunaparkın ışıkları altında gizli kalmış hayatları anlatarak bana ilham verdi.”

Belgeselin ismi olan "Ege Güneşi", İzmir’in meşhur dönme dolabından geliyor. Gümüşer, dönme dolabın 1992'de yapıldığında Türkiye'nin en büyük dönme dolabı olduğunu ve bu mekanda yaşanan değişimlere tanıklık ettiğini belirtti. Pandemi döneminde lunaparkın kapanmasıyla burada kalan 5 çalışanın hayatına odaklanan Gümüşer, “Kapalı bir lunaparkta doğal yaşam başladı. Dışarıdaki hayat devam ederken lunapark sessizliğe gömüldü. Dönme dolap, bu sürecin en büyük tanığıydı,” dedi.

"Ege Güneşi", Moskova Uluslararası Belgesel Festivali’nde ödül alan ilk Türk filmi olma başarısını gösterdi. Bu önemli ödül, belgeselin uluslararası arenadaki başarısını tescilledi.

Gümüşer’in yönetmenliğini üstlendiği "Ege Güneşi"nin hikaye tasarımı Hamdi Murat Karakütük tarafından yapıldı. Filmin kurgusu Aziz İmamoğlu ve Ömer Akbaş'a aitken, görüntü yönetmenliğini Aşkım Barış Ferhatoğlu ve Gümüşer birlikte üstlendi. Filmin müzikleri ise Yiğitcan Kiremitçi tarafından bestelendi. Ömer Gümüşer, daha önce “Bukle” adlı kısa filmiyle Lösev Viral Reklam Filmi Yarışması’nda birinci olmuş, "Son Ütücü" adlı filmi İzmir Kısa Film Festivali’nde gösterim seçkisine girmişti. Yapımcılığını yaptığı "Varlık" (2019) ise Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nda finale kalmıştı.

Kaynak: iha