2024 yılının sonlarına yaklaşırken, emeklilerin 2025'te alacakları maaş zam oranı merakla bekleniyor. Kasım ayının ilk haftasında açıklanacak Ekim ayı enflasyon verileri, emeklilerin alacağı zam farkı açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, 4 Kasım Pazartesi günü açıklanacak enflasyon oranı ile emeklilerin zam farkı hesaplamasında son iki veri, Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamları kalacak. Kulislerde ise emekli maaşları için iki farklı zam senaryosu gündemde.

Enflasyon Oranına Göre Emekli Maaşı Zammı

 Şu anda emeklilerin üç aylık enflasyon farkı yüzde 8,92 seviyesinde bulunuyor. Ancak Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranlarına göre bu oranın yükselmesi bekleniyor. İşte enflasyon farkının olası senaryoları:

  • Enflasyon %1 Artarsa: Ekim, Kasım ve Aralık aylarında her ay %1 enflasyon artışı olursa, emeklilerin zam farkı yüzde 12,22 olacak.
  • Enflasyon %2 Artarsa: Bu durumda yıl sonu enflasyon farkı yüzde 15,59 olarak gerçekleşecek.
  • Enflasyon %3 Artarsa: 2024’ün son iki ayında %3 enflasyon artışı olması halinde emeklilere yansıyacak zam farkı yüzde 19,32’ye yükselecek. Böylece mevcut en düşük emekli maaşı olan 12.500 TL, enflasyon farkına göre 15 bin TL seviyesine çıkabilecek.

Hükümetten En Düşük Emekli Maaşı İçin Tahminler

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 yıl sonu enflasyon beklentisini %41,5 olarak açıkladı, ancak 2025 yılı için %17,5 enflasyon beklentisi öne çıkıyor. Hükümet, asgari ücret ve emekli maaş zamlarının bu oranlara paralel bir artışa tabi olabileceğini işaret ediyor. Bu durumda, 2025 yılı için en düşük emekli maaşı %17,5 oranında artırılırsa, emeklilerin maaşı 14.687 TL'ye yükselecek.

Türkiye'nin dev bilet satış platformu Fransızlara satıldı Türkiye'nin dev bilet satış platformu Fransızlara satıldı

 Bu süreçte kök aylık düzenlemesiyle ilgili atılacak adımlar da maaş zammında belirleyici olacak. Emeklilerin ve kamuoyunun gözü, hükümetin bu konudaki olası açıklamalarında olacak.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı