Bakan duyurdu: Aylıklar hesaplara yatırılıyor Bakan duyurdu: Aylıklar hesaplara yatırılıyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Karabük ziyaretinde kira artış oranlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Tunç, 2013 yılından bu yana arabuluculuk sisteminin uygulandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Şu ana kadar 5 milyon 838 bin dosya arabulucuların önüne geldi ve 3 milyon 874 bini uzlaşmayla sonuçlandı. Bu da yüzde 66 oranında bir başarı demek. Bunun içerisinde tabii ihtiyari arabuluculuğun oranı daha yüksek. Zorunlu arabuluculuk kapsamında olan kısım da yüzde 50 civarında. Dolayısıyla 3 milyon 874 bin uyuşmazlığın yargı önüne gelmeden tarafların barışarak, dostane bir şekilde çözüme kavuşması hem toplumsal barış açısından hem de daha az masraflı ve kısa sürede insanların kendi haklarına kavuşması açısından önemli. Yargının da iş yükünü azaltan bir düzenleme.

Tabii son zamanlarda kira uyuşmazlıklarını da arabuluculuk kapsamına almıştık. Orada da 1 Eylül'den itibaren 191 bin 493 kira uyuşmazlığı arabulucu önüne geldi. 102 bin 689'u anlaşmayla sonuçlandı. Yani baktığımız zaman kira uyuşmazlıklarında da yüzde 54'ü arabuluculukta çözüldüğünü görüyoruz. Yani yarıdan fazlası yargıya intikal etmeden, kiracıyla kiralayan, barışarak sorunlarını çözmüş oldular. Şimdi arabuluculuğu daha da geliştirmeye yönelik bir takım düzenlemeler var. 

Yani bu müesseseyi daha kalıcı hale getirmek, kapsamını daha da genişletme noktasındaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 5 yıl kıdeme sahip hukukçular arasından sınavı kazananlar arabulucu olabiliyordu. Şimdi yeni düzenlemeyle yeni teklifle hukuk mesleğinde 20 yıl tecrübesi olan kişiler, arabuluculuk eğitimi almak şartıyla sınav şartı olmadan da arabulucu olabilecekler çünkü burada özellikle tecrübeye önem veriyoruz.

Borçlar Kanunu'muzun ilgili maddesi zaten kira miktarının nasıl artırılacağına yönelik düzenlemeleri içeriyor. Meclis de 1 Temmuz itibarıyla gündemine almadı. O nedenle şu anda Borçlar Kanunu'nun kalıcı maddeleri çerçevesinde yürüyecek kiralarla ilgili düzenlemeler."

Editör: Gürel Yurttaş