Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Eylül ayında konut satışlarında 140 bin 919 adetle yeni bir rekor kırıldı. Ocak-Eylül döneminde ise satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,2 artış göstererek 947 bin 236'ya ulaştı. Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul satışlarının son üç ayda kesintisiz arttığını ve Eylül ayında son 20 ayın en yüksek satış rakamlarına ulaşıldığını belirtti.

Konut Fiyatlarında ve Kiralarda Yükseliş

Özelmacıklı, Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksine göre, konut fiyatlarının reel olarak %14,7 oranında gerilediğini ancak 2. el konutlarda fırsatların arttığını ifade etti. Türkiye genelinde ikinci el konut satışlarının payı %68,2 olarak gerçekleşti. Satılık fiyatların artışı kiraların gerisinde kaldı ve kiraların satılık konutlara kıyasla iki kat daha hızlı arttığını vurgulayan Özelmacıklı, bu durumun gayrimenkul yatırımlarını cazip hale getirdiğini belirtti.

İnşaat maliyetlerinin %41,54 oranında arttığı ve yapı ruhsatlarının azaldığına dikkat çeken Özelmacıklı, arzın giderek azaldığını ve maliyetlerin artmasıyla yeni konut üretiminin zorlaştığını söyledi. "Konut fiyatları enflasyona göre gerilemiş durumda ve maliyetlerin altında satışlar yapılıyor. Bu dönem yatırımcılar için cazip fırsatlar sunuyor" diye ekledi.

Merkez Bankası rezervleri yeniden artışta! Merkez Bankası rezervleri yeniden artışta!

İlk Ev Alacaklara Kredi Destek İhtiyacı

Barınma krizinin giderek arttığını ve ipotekli konut satışlarının yalnızca %11,2 oranında kaldığını ifade eden Özelmacıklı, ilk defa ev alacaklar için daha esnek kredi modellerinin devreye alınmasının önemini vurguladı. Türkiye genelinde satılık konut metrekare fiyatının 30 bin TL'yi bulduğunu, kiraların ise ortalama 185 TL seviyelerine yükseldiğini belirtti. Özelmacıklı, kredi faiz oranlarının %2.89 gibi yüksek seviyelerde seyretmesinin de konut alımını zorlaştırdığını ekledi.

Kira Ödemelerinde Elden Yapılan Ödemelere Ceza

Yeni düzenlemeyle birlikte kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmiş durumda. Elden yapılan kira ödemelerinde miktar sınırı kaldırıldı ve kiracı ya da ev sahibine özel usulsüzlük cezası uygulanacağı açıklandı. Bu ceza, her bir tespit için kira tutarının %10’u kadar olacak. Özelmacıklı, elden ödeme yapan kiracılara idareye bildirimde bulunmaları halinde ceza kesilmeyeceğini belirtti.

Editör: Nehir Durdağı