GEÇTİĞİMİZ hafta Facebook’un yüz milyonlarca kullanıcıya ait parolaları şifrelenmemiş olarak sunucularında tuttuğu ve çok sayıda Facebook çalışanının bu dosyalara erişimi olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili Sophos Kıdemli Teknoloji Uzmanı Paul Ducklin ve Sophos Kıdemli Güvenlik Danışmanı John Shier’in değerlendirmelerini sizlerle paylaşmak istedim ki başınıza fena bir şeyler gelmesin.
Facebook şifremi değiştirmeli miyim? Neden olmasın?
Yaşanan bu olay şifrelerinizin istenmeyen kişilerin eline geçmiş olduğu anlamına gelmiyor. Bununla birlikte siber suçlular bu konu üzerinde çalışmaya ve eski defterleri karıştırarak kullanabilecekleri bir açık aramaya çoktan başlamış olmalılar. Kullanıcı parolalarının yer aldığı dosyalara ulaşmaları halinde düz metin olarak tutulan bu şifreleri elde etmek için ayrıca bir çaba harcamaları da gerekmeyecek. Dolayısıyla cevabımız evet, şifrenizi değiştirin.
İki aşamalı kimlik doğrulamayı etkinleştirmeli miyim?
Kesinlikle, bunu hemen yapmalısınız. Hatta bunu iki aşamalı kimlik doğrulamaya izin veren her platformda yapmalısınız. Böylece şifrenizi ele geçiren birinin, sadece bu bilgiyle hesabınıza müdahale etmesinin ve ele geçirmesinin önüne geçebilirsiniz.
Facebook hesabımı kullanmalı mıyım?
Bu soruya sizin adınıza cevap vermemiz doğru olmaz. Uygun biçimde saklanmayan şifreler erişimi zor sunucular üzerinde yer alıyor da olabilir, kolay erişilen kayıt dosyalarında da bulunabilir. Ancak bizce bu güvenlik zaafı tek başına Facebook hesabınızı kapatmanızı gerektiren bir durum değil. Facebook son yıllarda kamuoyu önünde gizlilik ve güvenliğe dair önemli tartışmaların odağında yer aldı. Uzman yorumlarını da okuduğunuza göre bundan sonra konu size kalmış.
**********
Akıllı telefonların enerjisi 5G'ye hazır mı?
MOBİL Dünya Kongresi’nin bu yılki yıldızı kuşkusuz 5G teknolojileri oldu. Bugün kullanılan iletişim ağlarından 10 kata kadar daha yüksek bağlantı hızları sağlayan 5G, özellikle akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi mobil cihazların enerji tüketimi konusunda soru işaretleri meydana getiriyor.
5G ile yüksek hıza erişmek için tercih edilen teknolojiler, cihazların güç tüketimini artırıyor. Power Delivery gibi yenilikçi teknolojilerle akıllı yaşamın getirdiği güç ihtiyacına çözüm sunan Anker, tüketicinin 5G’ye geçişte en büyük desteği taşınabilir güç ünitelerinden alacağını öngörüyor.
5G uyumlu mobil cihazlar için donanım üreten Auras’ın yaptığı “5G bağlantı 4G’ye kıyasla 2,5 kat enerji tüketecek” açıklamasını hatırlatan Anker Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Cem Bodur, “Artacak enerji tüketimine karşın hızlı şarj, USB-C üzerinden veri aktarımı ve Power Delivery protokolüyle tüketici 5G’ye şimdiden hazır.” diye konuştu. Fox Mobil deneyim uçtan uca kesintisiz olmalı Kullanıcıların kesintisiz güç ihtiyacının akıllı telefonlarla sınırlı kalmadığını vurgulayan Bodur, “Mobilite” trendi bu ihtiyacı daha da tetikliyor. Gelişmiş teknolojilerle birlikte pek çok aygıtı artık prizden bağımsız kullanıyoruz. Mobil ekosistemi bilgisayar, tablet, kulaklık, hoparlör, giyilebilir teknolojiler ve daha pek çok aygıtı içerecek şekilde genişlettiğimizde, uçtan uca kesintisiz bir deneyime duyulan ihtiyaç daha iyi ortaya çıkıyor.” dedi.