Hazine ve Maliye Bakanlığı, haftaya 4 devlet tahvili ihalesi yapacak Hazine ve Maliye Bakanlığı, haftaya 4 devlet tahvili ihalesi yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak ve saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak. Geçen ay gerçekleştirilen toplantıda politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Ekonomistlerin Beklentisi: Faiz Oranı Sabit Kalacak

Ekonomistler, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise medyan olarak yüzde 45 seviyesinde hesaplandı. Bu durum, piyasaların Merkez Bankası'nın istikrarı koruyacağına dair güvenini gösteriyor.

Merkez Bankası'ndan Yeni Adımlar Bekleniyor mu?

Kurulun en önemli gündem maddelerinden biri, piyasadaki Türk Lirası fazlalığı olacak. TCMB'nin piyasadaki likidite fazlasını çekmek için yeni adımlar atabileceği belirtiliyor. Faiz koridoru ile ilgili bir kararın alınabileceği ve gecelik faiz oranlarının politika faizinin altında kaldığı bir dönemde depo ihaleleri gibi geçici likidite sterilizasyonu adımlarının devam edebileceği ifade ediliyor. Geçen hafta boyunca gecelik piyasa faizi yüzde 49.63 seviyesindeydi.

Enflasyon Beklentilerinde Gerileme

Enflasyon beklentileri de dikkatle izleniyor. Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e geriledi. Temmuz ayı enflasyon beklentisi ise yüzde 2,41'den yüzde 2,77'ye yükseldi. Vatandaşın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 90'ın üzerinde seyrederken, TCMB'nin 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 38 olarak belirlenmişti. Haziran ayında enflasyon, aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda ise yüzde 71,6 artış göstermişti.

Okuyuculara Soru

Sizce Merkez Bankası'nın faiz kararı enflasyonla mücadelede yeterli olacak mı? Piyasadaki likidite fazlasının azaltılması için hangi adımlar atılmalı?

Editör: İrem Nur Kaya