Güney Asya, şiddetli yağışlar, sel ve toprak kaymaları nedeniyle zor günler geçiriyor. Muson sezonunun şiddetli geçmesi ve Yagi Tayfunu'nun etkisiyle meydana gelen felaketlerde Vietnam, Tayland, Myanmar ve Laos'ta yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Resmi verilere göre son bir ayda Vietnam'da en az 233, Tayland'da 33 ve Myanmar'da 19 kişi sel ve toprak kaymalarında yaşamını yitirdi. Kayıpları bulma ve mahsur kalanlara yardım etme çalışmaları ise zorlu koşullar altında sürüyor.

Vietnam’da Can Kaybı 233’e Yükseldi

Vietnam, Yagi Tayfunu'nun en çok vurduğu ülke olarak dikkat çekiyor. Son verilere göre can kaybı 233’e yükseldi, 103 kişi ise hala kayıp. En az 800 kişi yaralanırken, ülkede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. ABD, Avustralya ve Güney Kore, Vietnam'a toplamda 5 milyon dolarlık insani yardım gönderdi.

Myanmar'da 53 Bin Hane Tahliye Edildi

Myanmar'da sel nedeniyle ölü sayısı 19’a ulaştı ve 53 binden fazla hane tahliye edildi. Başkent Naypyidaw dahil birçok şehirde ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Myanmar Yangın ve Acil Durum Departmanı (MFSD), şiddetli yağışların ay sonuna kadar devam edeceği konusunda uyarılarda bulundu.

Mae Sae Nehri Taştı: Tayland ve Myanmar Sınırında Kriz

Tayland ve Myanmar arasındaki Mae Sae Nehri'nin taşması, sınır şehirlerini sular altında bıraktı. Her iki ülkenin askeri birlikleri yardım ve kurtarma çalışmalarına tam destek verirken, şiddetli yağışlar zaman zaman bu çalışmaları zorlaştırıyor.

Tayland Başbakanı Afet Bölgesini Ziyaret Etti

Tayland'da sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 33’e yükselirken, Başbakan Paetongtarn Shinawatra afet bölgesini ziyaret etti. Acil durum merkezlerini inceleyen Shinawatra, hükümetin yedi bakanlık ile koordineli bir şekilde çalıştığını ve öncelikli hedefin mahsur kalan vatandaşların tahliye edilmesi olduğunu belirtti.

Paris'te 10 katlı binada yangın: Gaz tüpleri patladı! Paris'te 10 katlı binada yangın: Gaz tüpleri patladı!

Meteoroloji uzmanları, bölgede şiddetli yağışların ay sonuna kadar süreceğini tahmin ediyor. Yetkililer, vatandaşları önlemler almaya ve tahliye çalışmalarına hazırlıklı olmaya çağırıyor. Güney Asya ülkeleri, uluslararası yardımlarla birlikte, sel felaketlerinin etkilerini en aza indirmeye çalışıyor.

Editör: Nehir Durdağı