İsveç yaşadığı düzensiz göçmen sorununun çözümüne ilişkin yeni bir plan duyurdu.  Plana göre ülkesine geri dönmeyi kabul eden mültecilere 2026 yılından itibaren yaklaşık 1,15 milyon TL ödeme yapılacak. 

İsveç hükümeti, ülkesine geri dönmeyi kabul eden mültecilere 2026 yılından itibaren 350.000 kron (yaklaşık 1,15 milyon Türk Lirası) ödenmesinin planlandığını duyurdu. İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, konuya ilişkin, "Göç politikamızda bir paradigma değişiminin ortasındayız" ifadelerini kullandı. 

Göçmen sorunu ülkelerin sosyal güvenlik sisteminde de büyük aksamalara sebep olurken geçtiğimiz ay Almanya'nın Solingen kentinde üç kişinin hayatını kaybettiği bıçaklama olayıyla birlikte Avrupa ülkelerinde göçmen karşıtı siyaseti kuvvetlendirdi.

İsveç Göçmenlik Dairesi'nin internet sitesinden gerçekleştirilen açıklamada, mevcut düzenlemelere göre şu an İsveç'te yaşayıp ülkesine dönmeyi kabul eden bir yetişkin 10.000 kron (32.921 Türk Lirası), bir çocuk 5.000 kron (16.450 Türk Lirası) hibe alabiliyor. Verilen bu hibenin aile başına 40.000 kronluk (131.606 Türk Lirası) üst sınırı bulunuyor.

Şanghay, Bebinca Tayfunu'nun  şiddetli etkisi altında! Şanghay, Bebinca Tayfunu'nun şiddetli etkisi altında!

İktidarı dışarıdan destekleyen İsveç Demokratları partisi parlamento üyesi Ludvig Aspling  konu hakkında şu açıklamada bulundu;  "Hibe, 1984'ten beri var fakat çoğu kişi bilmiyor. Nispeten az sayıda insan başvuruyor" 

Euronews'in aktardığına göre, göçmenler arasındaki yüksek işsizlik oranları ile birlikte, İsveç'in gelir dağılımındaki eşitsizlikler de artış gösterdi ve ülkenin sosyal güvenlik sisteminde de aksamalar meydana geldi. 2015 yılında göçmen krizi bir dönüm noktası olarak görülürken dönemin Sosyal Demokrat hükümeti açık kapı politikalarını devam ettirmeyecekleri açıklamasını yapmıştı.
 

Editör: Nehir Durdağı