DÜNYA

Gürcistan'da AB müzakereleri askıya alındı,ortalık karıştı!

Gürcistan hükümetinin AB üyelik müzakerelerini askıya almasına karşı protestolara polis müdahale etti. Cumhurbaşkanı Zurabişvili tepki gösterdi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te hükümetin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerini askıya alması sonrası başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Parlamento binası önünde toplanan binlerce kişi ile polis arasında gece saatlerinde birçok kez tartışma yaşandı. Göstericilerin havai fişek ve çeşitli eşyalar atması üzerine Gürcistan İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik güçleri, tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.

Göstericiler Barikat Kurdu, Çatışmalar Sürüyor

Polisin müdahalesiyle parlamento binasından yaklaşık 300 metre geri çekilen protestocular, Şota Rustaveli Caddesi’nde barikatlar kurarak eylemlerine devam etti. Çevredeki eşyaları ateşe veren göstericiler ve polis arasında süren arbedede birkaç kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı, Tiflis’teki olaylarda 43 göstericinin gözaltına alındığını ve 32 polisin yaralandığını açıkladı. Öte yandan Batum kentindeki protestolarda da 9 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili'den Polis Müdahalesine Tepki

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, polisin göstericilere orantısız güç kullandığını belirtti. Zurabişvili, mesajında şu ifadeleri kullandı: "Bir kez daha, Rus tarzı baskıyı hatırlatan, Gürcü halkına ve medyasına yönelik vahşi ve orantısız saldırılara tanık oluyoruz."

Başbakan Kobakhidze: "AB Bizim İç İşlerimize Karışıyor"

Başbakan İrakli Kobakhidze, AB ile müzakerelerin askıya alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan’ın iç işlerine karıştığını ve ülkesine şantaj yaptığını ileri sürdü. Kobakhidze, "AB, müzakere açmak istiyorsa bunu masaya koysun. Ben de hemen bugün imzalarım. Ama şantaj yapmayı bırakmalılar" dedi.

28 Kasım’da yaptığı açıklamada ise Kobakhidze, "Bazı Avrupalı siyasetçiler Gürcistan’a AB fonları üzerinden şantaj yapıyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak, müzakereleri 2028’e kadar gündeme almama kararı aldık." ifadelerini kullanmıştı.

AB ve Avrupa Parlamentosundan Tepkiler

Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz yıl Gürcistan'da yapılan parlamento seçimlerinde ciddi usulsüzlüklerin yaşandığını belirterek seçimlerin uluslararası gözetim altında yenilenmesi çağrısında bulunmuştu. AB tarafı, Gürcistan’ın AB ile uyum sürecinin ülkedeki demokratik reformlarla ilerlemesi gerektiğini vurguluyor. Gürcistan’da "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe girmesi sonrası AB, Temmuz 2023’te üyelik sürecini durdurmuştu.

AB Üyelik Süreci ve Protestoların Seyri

Mart 2022'de AB üyeliği için başvuran Gürcistan, Aralık 2023'te aday ülke statüsü kazanmıştı. Ancak AB ile ilişkiler, hükümetin tartışmalı yasalar ve müzakereleri askıya alma kararı nedeniyle gerilmiş durumda. Başbakan Kobakhidze’nin açıklamaları sonrası, muhalefetin çağrısıyla Tiflis ve Batum’da başlayan protestolar, hükümetin politikalarını ve AB sürecindeki duraksamayı hedef alıyor.

Gözlemciler, sürecin Gürcistan’ın Avrupa entegrasyonu açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu ve hükümet ile muhalefet arasında uzlaşmazlığın artabileceğini ifade ediyor.