Türkiye’de doğum oranlarının son yıllarda belirgin şekilde düşmesi, demografik yapının geleceği açısından ciddi endişelere yol açarken, bu durumu tersine çevirebilmek amacıyla 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesiyle birlikte kapsamlı bir reform süreci başlatıldı. Hükümet, doğum izninden sosyal destek ödemelerine, konut projelerinden kredi teşviklerine kadar pek çok alanda yeni düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedefliyor.
DOĞUM İZNİ 1 YILA UZUYOR
Gündemdeki en önemli başlıklardan biri, çalışan annelere yönelik doğum izni süresinin artırılması. Mevcut durumda 6 ay olan bu süre, yeni düzenlemeyle birlikte 1 yıla çıkarılacak. Bu düzenleme ile hem annenin bebeğiyle daha uzun süre ilgilenmesi hem de erken çocukluk dönemindeki gelişimin desteklenmesi amaçlanıyor. Konuyla ilgili son karar, bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında toplanacak Nüfus Politikaları Kurulu’nda ele alınacak.
BABALAR İÇİN DE YENİ ADIMLAR GELİYOR
Toplantıda ayrıca, doğurganlık oranındaki düşüşe karşı geliştirilecek Ulusal Eylem Planı’nın detayları masaya yatırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın geçtiğimiz günlerde işaret ettiği üzere, doğum izni konusunda memur ve işçiler arasında mevcut olan eşitsizlikleri giderecek yeni düzenlemeler de gündeme gelecek. Özellikle memur babalara verilen 10 günlük doğum izninin, işçi statüsündeki babalara da eşit şekilde uygulanması bekleniyor.
ESNEK ÇALIŞMA MODELİ TEŞVİK EDİLECEK
Özellikle küçük çocuk sahibi annelere yönelik bir diğer önemli başlık ise evden (home ofis) çalışma sisteminin teşvik edilmesi olacak. Bu modelin, annelerin hem iş hayatından kopmadan üretkenliğini sürdürmesi hem de çocuk bakımını daha etkin şekilde yürütebilmesi açısından önemli bir fırsat sunması hedefleniyor.
Tüm bu düzenlemeler, Türkiye’nin gelecekte karşı karşıya kalabileceği nüfus daralmasına karşı alınan yapısal önlemler olarak değerlendiriliyor. Kurul toplantısı sonrası yeni adımların hızla hayata geçirilmesi bekleniyor.