İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan bazı isimlerin cezaevi değişikliği gündeme geldi. Terör ve yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan üç kişinin Marmara Cezaevi'nden farklı yüksek güvenlikli cezaevlerine nakledildiği öğrenildi.
Murat Ongun Karatepe Cezaevi'ne sevk edildi
İBB soruşturmasında adı geçen ve "suç örgütü kurma" iddiasıyla tutuklanan Murat Ongun’un, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan alınıp Karatepe Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildiği bildirildi. Ongun’un cezaevi değişikliğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, nakil kararının güvenlik gerekçesiyle alındığı iddia ediliyor.
Yüksek güvenlikli cezaevi olan Karatepe, benzer davalardan tutuklu sanıkların gönderildiği bir kurum olarak biliniyor. Ongun’un yeni yerleştiği cezaevinde, daha sıkı disiplin kurallarına tabi olacağı ifade ediliyor. Avukatları ise bu değişikliğin müvekkillerinin savunma hakkını zorlaştırabileceğini savunuyor.
Diğer tutuklular da farklı cezaevlerine gönderildi
Yalnızca Murat Ongun değil, aynı soruşturma kapsamında Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunan Tuncay Yılmaz ve Fatih Keleş de başka cezaevlerine nakledildi. Tuncay Yılmaz, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'na gönderilirken, Fatih Keleş ise Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne sevk edildi.
Bu isimlerin sevk edildiği cezaevlerinin F tipi olması, sanıkların hücresel sistemle tutulduğunu ve sıkı güvenlik önlemleri altında yargı süreçlerini bekleyeceklerini gösteriyor. Uzmanlar, bu tür nakillerin, soruşturmanın seyrine göre rutin işlemler kapsamında değerlendirildiğini belirtiyor.
Ne olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan kapsamlı soruşturma, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi hedef aldı. Soruşturma, çeşitli suçlamalar temelinde yürütülüyor. Bunlar arasında “suç örgütü kurmak”, “örgüt üyeliği”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı elde etmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi ciddi iddialar yer alıyor.
Ayrıca, İmamoğlu’nun yanı sıra İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler hakkında da “PKK/KCK terör örgütüne yardım” suçlamasıyla ayrı bir soruşturma yürütülüyor. Toplamda 99 kişi hakkında işlem başlatıldığı açıklanmıştı.
Bu süreçte, bazı şüpheliler hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan isimler arasında belediyeye bağlı bazı birim yöneticileri ve yüklenici firmaların temsilcileri de bulunuyor.