Instagram kullanıcıları, platforma getirilen erişim engelinin kaldırılıp kaldırılmayacağını merak ederken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuyla ilgili net açıklamalar yaptı. Bakan Tunç, BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) yayını durdurma yetkisi olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir, herkes kurallara uyacak. BTK'nın gerekçeleri ilgili şirkete iletildi. Sosyal medya şirketi, BTK'nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa sorun zaten ortadan kalkar" dedi.

Instagram Neden Engellendi?

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da suikast sonucu öldürülmesinin ardından Instagram'ın, taziye mesajlarını sansürlediğini belirtmişti. Bu açıklamanın ardından BTK, 2 Ağustos Cuma günü itibarıyla Instagram'a erişim engeli getirdi.

Bakan Uraloğlu: "İstediğimiz Sonucu Almadık"

Selçuk Bayraktar'ın Lübnan saldırısından iki gün önce uyarıda bulunduğu ortaya çıktı Selçuk Bayraktar'ın Lübnan saldırısından iki gün önce uyarıda bulunduğu ortaya çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram yetkilileriyle yaptığı toplantı sonrasında, "Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz" dedi. META şirketi ise savunmasında, ABD'nin Hamas'ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve paylaşımların algoritmalarla engellendiğini ifade etti.

Bakan Tunç'un Açıklamaları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, basın mensuplarının sorularına yanıt vererek, "Düzenlenen kanunlarla aldığı yetkiler çerçevesinde alınan kararlar var. Katalog suçlar dediğimiz suçlar var ve bu suçlar olduğunda yayın durdurma yetkisi BTK'ye verilmiş durumda. BTK bu yetkiyi kullanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Türkiye'de yaşayan vatandaşlar da bu kanunlara uyacak, yabancı şirketler de uyacak. Kimse bundan azade değildir" dedi.

Tunç ayrıca, "Ulaştırma Bakanımız da Instagram'ın açılması gibi bir durumun olmadığını söyledi. İdareden hangi gerekçeyle bu kararın verildiğine yönelik bir savunma alınacak. Sonrasında yargımız bu kararı verecektir. Sosyal medya şirketi, BTK'nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa zaten sorun ortadan kalkar" şeklinde konuştu.

Editör: Nehir Durdağı