İran'ın yeni Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, katıldığı bir televizyon programında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Arakçi, Suriye, Lübnan, Irak ve Yemen gibi ülkelerdeki nüfuzlarını koruyacaklarını ve "Direniş Ekseni" olarak adlandırılan bu gruplarla İsrail'e karşı birlikte hareket edeceklerini belirtti.

İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı: Nasrallah konuşurken  vuruldular! İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı: Nasrallah konuşurken vuruldular!

Arakçi, "Direniş Eksenindeki tüm grup ve ülkelere desteğimiz değişmez bir ilkedir ve bu temel politikamızı mutlaka sürdüreceğiz. Lübnan halkını, Gazze başta olmak üzere Filistin'in mazlum halkını, Yemen'deki veya İslam dünyasının herhangi bir yerindeki halkları, özellikle Direniş Ekseninde desteklemeye devam edeceğiz," ifadelerini kullanarak İran'ın bölgedeki varlığını sürdüreceğinin altını çizdi.

Arakçi, Suriye ve Lübnanlı mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinde de İsrail'e karşı birlikte duracaklarını yineledi. Bilindiği üzere İran, Filistin'de Hamas'a, Lübnan'da Hizbullah'a, Yemen'de Husiler'e ve Irak'ta Şii gruplara destek veriyor.

ABD ile olan ilişkiler hakkında da konuşan Arakçi, Washington ile düşmanlıkları veya gerginlikleri ortadan kaldırma çabasının olmadığını belirtti. "Mevcut gerginliklerin ve düşmanlıkların çoğu iki ülke arasındaki temel farklılıklardan kaynaklanıyor. Ve aslında bu farklılıkları ortadan kaldırmaya çalışmanın hiçbir faydası yok. Yapmamız gereken şey düşmanlığı ve gerginlikleri yönetmek," dedi.

Arakçi, ayrıca İran ile Batı arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmaya da değinerek, yeni müzakerelerin gerekli olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de telefonla görüştüğünü belirten Arakçi, İran’ın AB ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Editör: Nehir Durdağı