Hazine ve Maliye Bakanlığı, haftaya 4 devlet tahvili ihalesi yapacak Hazine ve Maliye Bakanlığı, haftaya 4 devlet tahvili ihalesi yapacak

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, vatandaşın derinden hissettiği ekonomik krize ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Aran, Temmuz ayında ekonomideki soğumanın başladığını belirterek, vatandaşların kredi kartı harcamalarının bir önceki aya göre düştüğünü gözlemlediklerini söyledi.

Ekonomide Soğuma ve Kemer Sıkma Dönemi

Ekonomim gazetesinden Vahap Munyar'ın sorularını yanıtlayan Aran, Temmuz ayında ekonomideki soğumanın başladığını ve vatandaşların frene bastığını ifade etti. "Kemer sıkmayı Haziran’a kadar hissetmemiştik. Kemerler şu anda sıkılıyor," diyen Aran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamlarının bu durumu teyit edeceğini belirtti.

Dolar Kuru ve Faiz Beklentileri

Seçim öncesinde dolar kuru ile ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatan Aran, yıl sonu dolar kuru beklentisinin 39-42 lira bandında olduğunu söyledi. Merkez Bankası'nın politika faizini Mart ayında yüzde 50’ye çıkarmasının kendisi için sürpriz olduğunu belirten Aran, "Beklemediğimiz artıştı. Temmuz ayında ekonomideki soğumanın başladığını görüyoruz," dedi.

Enflasyon ve Politika Faizi Öngörüleri

Aran, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 38-42 bandında olduğunu belirterek, politika faizinin Ekim, Kasım veya Aralık ayı toplantılarının birinde 50’den 45’e indirileceğini tahmin ettiğini söyledi. "Ekonomideki soğumanın, kemer sıkmanın reel sektörde, vatandaşta izdüşümü var," ifadelerini kullanan Aran, faiz indirimlerinin hedeflere zarar vermeden yapılacağını düşündüğünü ekledi.

2025 Yılı İçin Uyarılar

2025 yılına dair de önemli uyarılarda bulunan Aran, enflasyonun yüzde 42 olduğu bir yılın başlayacağını ve Merkez Bankası’nın bu oranı yüzde 14-21 bandına indirmesi gerekeceğini vurguladı. "2025 yılında işsizlik artacak, yani istihdam piyasasına olumsuz yansıyacak," diyen Aran, kredide pahalılığın devam edeceğini ve ekonomik sıkılaşmanın sürdürüleceğini belirtti.

Okuyuculara Soru

Sizce Hakan Aran’ın öngörüleri doğrultusunda ekonomik krizden çıkış için hangi adımlar atılmalı? Merkez Bankası'nın faiz politikası nasıl şekillenmeli?

Editör: İrem Nur Kaya