İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın 72 saat süren bir operasyon sonucunda öldürülmesinin ardından, Lübnan’daki çatışmalarla ilgili ateşkesi reddettiğini açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Almanya, İngiltere ve İtalya gibi 25 ülkenin dışişleri bakanlarına gönderdiği mektupta, İsrail’in ateşkesi kabul etmesinin tek yolunun Hizbullah’ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi ve silahsızlandırılması olduğunu vurguladı.

"Ateşkesin Şartı: Hizbullah’ın Silahsızlandırılması"

Katz, Lübnan'daki çatışmalarda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarının tam olarak uygulanmadığı sürece İsrail'in ateşkes yapmayacağını belirtti. İsrail’in, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve kuzey bölgelerindeki sivillerin evlerine dönmesini güvence altına almak için askeri operasyonlarını sürdüreceğini ifade etti.

Görgü tanıklarından Nasrallah'ın cesediyle ilgili çarpıcı tespit Görgü tanıklarından Nasrallah'ın cesediyle ilgili çarpıcı tespit

"Nasrallah'ın Öldürülmesi Haklı Bir Tedbirdi"

Katz, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail hava saldırısında öldürülmesini “Tel Aviv’in aldığı en haklı ve önleyici tedbirlerden biri” olarak nitelendirdi. İsrail, Nasrallah’ın ölümüyle birlikte Hizbullah’a karşı sert tutumunu sürdüreceğinin sinyallerini veriyor.

x

Editör: İrem Nur Kaya