DÜNYA

İsrail, Lübnan'a saldırdı, Hizbullah'tan yanıt gecikmedi

İsrail ve Hizbullah arasında artan gerginlik, karşılıklı saldırılarla zirveye ulaştı. İsrail'de olağanüstü hal ilan edildi.

İsrail, Lübnan'ın güneyine yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatırken, Hizbullah da komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme olarak İsrail'e yönelik ağır saldırılarda bulundu. Gelişmeler sonucunda İsrail'de 48 saatlik olağanüstü hal ilan edildi ve ülkeye yönelik tüm uçuşlar iptal edildi.

Hizbullah'tan Şiddetli Misilleme: 320 Katyuşa Füzesi ile Saldırı

İsrail ordusu, Hizbullah'ın geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğunu iddia ederek Lübnan'ın güneyine "önleyici" saldırılar düzenlemeye başladığını duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın Lübnan'dan İsrail'e yönelik füze ve roket saldırıları gerçekleştirdiğini belirtti. Bunun üzerine, İsrail Lübnan'daki 40 Hizbullah hedefini vurdu.

Öte yandan, Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, komutan Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme olarak İsrail'in kuzeyine 320 katyuşa füzesi fırlatıldığı belirtildi. Hizbullah, İsrail'in derinliklerine yönelik çok sayıda İHA ve füze saldırısı düzenlediklerini ve İsrail askeri noktalarını hedef aldıklarını duyurdu.

İsrail'de Olağanüstü Hal İlan Edildi

Saldırıların ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesini acil olarak topladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkede 48 saat sürecek olağanüstü hal ilan ettiklerini ve iç cephede "acil durum" ilan edildiğini açıkladı. Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden'ın gelişmeleri yakından takip ettiği ve yetkililere İsrailli mevkidaşlarıyla yakın iletişim kurmaları talimatı verdiği bildirildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise İsrail'in topyekûn bir savaş istemediğini ancak sahadaki duruma göre hareket edeceklerini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Jake Sullivan da İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Bu gerginlik sizce daha da tırmanabilir mi? Bölgedeki bu tür çatışmaların uzun vadede çözümü nedir?