İsrail askerleri, iki gün önce işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir protestoya gerçek mermilerle saldırdı. Saldırı sırasında 26 yaşındaki ABD vatandaşı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldü. Eygi'nin katledilmesine hem ABD hem Türkiye makamlarından tepkiler gelirken, ABD'nin Washington eyaletinde yüzlerce Filistin yanlısı gösterici, olayı protesto etmek için bir araya geldi.

Şanghay, Bebinca Tayfunu'nun  şiddetli etkisi altında! Şanghay, Bebinca Tayfunu'nun şiddetli etkisi altında!

Washington eyaletinin Seattle kentindeki Westlake Park'ta düzenlenen gösteriye siyasetçiler, aktivistler ve öğrencilerden oluşan yüzlerce kişi katıldı. Eygi'nin fotoğraflarının yanı sıra "Ayşenur Eygi Filistin için şehit oldu, nur içinde yatsın", "Ayşenur için adalet", "Bugün hepimiz Ayşenur'uz", "Direniş terör değildir! Özgür Filistin!" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, İsrail karşıtı sloganlar attı.

Duygusal anların yaşandığı gösteride protestocuların zaman zaman ağladığı görüldü.

SON SÖZLERİ 'DAHA FAZLASINI YAPMALIYIZ' OLDU

Puget Sound Müslümanlar Birliğinden imam Akram Baioumy, gösterilerin düzenlendiği Westlake Park'ta kurulan sahnede yaptığı konuşmada, Ayşenur'un mirası dolayısıyla protestoda yer aldığını ifade ederek "(Ayşenur) O, bugün burada olmamın motivasyonu ve ilham kaynağı" dedi.

Baioumy, Ayşenur'un öldürülmeden birkaç saat önce arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak "Son sözlerinden biri daha fazlasını yapmamız gerektiğiydi. Bugün hepinize sormak istiyorum: Ayşenur'un sözlerinin boşa gitmesine izin verecek miyiz? Hayır. Onun mirasını ileriye taşımak ve özgür bir Filistin görmek için imkanlarımız dahilinde yapabileceğimiz her şeyi yapacak mıyız? Evet" ifadelerini kullandı.

Eygi'nin kendisiyle gurur duyması gerektiğini vurgulayan Baioumy, "Çünkü o, hepimize ilham veren bir miras bıraktı. Hepimizi devam etmemiz için motive etti" şeklinde konuştu.

Baioumy, Eygi'nin İsrail'de "tiranla yüzleştiğini" dile getirerek "Bu dünyada geride bırakılacak daha iyi bir miras düşünemiyorum. Şu anda Ayşe'den daha muzaffer birini düşünemiyorum" dedi.

'ONU ÖLDÜREN TÜFEĞİN PARASINI ABD ÖDEDİ'

ABD Kongresi adaylarından Melissa Chaudhry, Ayşenur'un derin kalbe sahip tutkulu barış ve adalet savunucusu olduğunu belirterek "Bugünlerde merhamet ve ilkeler uğruna mücadele etmek büyük cesaret gerektiriyor ve o nihai bedeli ödedi" dedi.

Gözyaşlarına hakim olamayan Chaudhry, "Onu öldürmek için kullanılan keskin nişancı tüfeğinin ABD parasıyla ödendiğini biliyoruz, özellikle onu doğrudan hedef alıp öldürmek için. İşte bu yüzden bunu kabul edemem. Umarım Amerikalı dostlarım da buna tahammül edemez" şeklinde konuştu. Chaudhry, Ayşenur'un hayatını adalet ve barış için feda ettiğini dile getirerek "Onun anısını yüceltmeli, bunu ileriye taşımalı ve onun bizden yapmamızı istediği şeyi yapmalıyız." ifadesini kullandı.

ABD ordusundan emekli ruh sağlığı uzmanı Muhammad Zahid Chaudhry de Eygi'nin insanlığın acılarını azaltmak istediğini belirterek "Olanlara inanamıyorum" dedi.

Editör: İrem Nur Kaya