Hamas'ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, İsrail'in düzenlediği hava saldırısı sonucu İran'ın başkenti Tahran'da öldürüldü. 63 yaşındaki Haniye, Hamas'ın en üst düzey liderlerinden biri olarak tanınıyordu.

İsmail Haniye'nin Hayatı ve Yükselişi

1962 yılında Filistin’deki El Şati Mülteci Kampı’nda doğan İsmail Haniye, ilk eğitimini Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecileri Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) tarafından yönetilen okullarda aldı. Daha sonra Gazze İslam Üniversitesi’nde Arap Edebiyatı okudu ve üniversite yıllarında Hamas ile tanıştı.

Genç yaşta Filistin davasına dahil olan Haniye, 1980'lerin sonunda Hamas'ın önde gelen üyelerinden biri oldu. Birinci İntifada sırasında tutuklanarak üç yıl hapis yattı ve 1992'de İsrail tarafından Lübnan arasındaki tarafsız bölgeye sürgün edildi. Sürgünden dönüşünün ardından 1997'de Hamas'ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in ofisinin başına geçti ve burada konumunu güçlendirdi.

2006 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Filistin Başbakanı olarak atandı ancak bir yıl sonra El Fetih ile Hamas arasında yaşanan çatışmalar sonucu görevden alındı. Görevden alınmasını "anayasaya aykırı" olarak nitelendiren Haniye, Gazze'yi yönetmeye devam etti.

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanlığı

İsmail Haniye, 2017 yılında Hamas’ın Siyasi Büro Başkanlığı’na seçildi ve bu pozisyonda Hamas içerisindeki en yüksek rütbeli lider oldu. 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı tarafından "terörist" olarak tanımlandı ve Katar’a sürgüne gitti.

Türkiye İle İlişkileri

Haniye, sık sık Türkiye’ye gelerek çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. 2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’de düzenlediği grup toplantısına katıldı. Son olarak 20 Nisan’da Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul’da görüştü. Görüşmede Gazze’ye yapılan yardımlar ve ateşkesin tesisi için atılacak adımlar ele alındı.

Ölümü ve Sonrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Narin Güran açıklaması! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Narin Güran açıklaması!

İsmail Haniye, İsrail’in düzenlediği hava saldırısı sonucu İran’ın başkenti Tahran’da öldürüldü. Hamas ve İran Devrim Muhafızları, Haniye’nin ölümünü doğruladı ve olayın soruşturulduğunu belirtti.

Editör: Nehir Durdağı